جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
10 تیر 1401

خواص و مضرات گوشت

خواص و مضرات گوشت
فهرست مطالب

خواص و مضرات گوشت

خواص و مضرات گوشت هایی که انسان از آنها در رژیم غذایی خود می تواند استفاده می کند بسیار زیاد و متنوع است. اما می توان گفت که به طور کلی مصرف متعادل گوشت برای سلامتی مفید بوده و باعث رسیدن طیف وسیعی از انواع مواد مغذی به بدن از طریق این ماده می‌شود.

بر طبق گزارش سازمان فائو میزان مصرف گوشت شامل گوشت های قرمز و سفید از مقدار 25 کیلوگرم در دهه 60 میلادی به حدود 44 کیلوگرم در سال 2018 رسیده است . که این آمار نشان دهنده افزایش راندمان در دامپروری ها و استقبال بیشتر مردم دنیا از این ماده غذایی می‌باشد.

بی شک مهم ترین علت نیازمندی ما به شفل دامداری و دامپروری تامین گوشت مورد نیاز زنجیره غذایی ما انسان ها است.

در این مقاله به بررسی خواص و مضرات گوشت هایی که در رژیم غذایی ما قرار دارند می‌پردازدیم. اما قبل از آن بهتره با تعریفی چند جمله ای از گوشت نیز آشنا شوید.

تعریف گوشت:

بافت های عضلانی توأم با چربی و عروق را گوشت می گویند. به گوشت محتوی پروتئین میوگلوبین قرمز رنگ، گوشت قرمز می گویند؛ مانند گوشت گاو و گوشت گوسفند. اگر گوشت فاقد میوگلوبین باشد، گوشت سفید نامیده می شود؛ مانند گوشت مرغ و ماهی و … .

1- گوشت گاو

گوشت گاو

 

  • فواید گوشت گاو

اکثرمردم زمانی که صحبت از گوشت می شود ، تصورشان گوشت گاو است. گوشت گاو به دلیل چربی کم و کاربردی های فراوانی که در تهیه انواع محصولات مانند همبرگرها دارد بسیار مورد استقبال عموم مردم جامعه قرار گرفته است و جزو جداناپذیری از زنجیره غذایی انسان ها قرار دارد.

گوشت گاو شامل انواع ویتامین ها نظیر (B1، فولیک اسید، K ،E ،B12 ،B6 ) می‌باشد. در این گوشت مقادیر قابل توجه ای از انواع مواد معدنی مانند کلسیم، آهن، فسفر، روی، سلنیوم، منیزیم، مس، سدیم را می توان یافت.

کیفیت گوشت گاو بر اساس دو معیار سن دام و درصد چربی گوشت سنجیده می‌شود. در بازار فراورده های گوشتی، هر اندازه که سن و چربی دام ذبح شده کم تر باشد ، قیمت بیشتری نیز دارد.

برخی از گوشت های گاوی موجود در بازار از کیفیت خوبی برخوردار نیستند به این دلیل که در مجتمع های گاوداری معمولا زمانی که گاوها دیگر بازده ای تولید شیر و تولید مثل کافی را ندارند، به کشتارگاه ها فرستاده می شوند تا بعد از کشتار این حیوانات گوشت شان به بازار عرضه شود و اغلب در مصارفی مانند گوشت چرخ کرده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گوشت گاو (گوشت گوساله ) که از اصلی ترین گوشت های قرمز تلقی می‌شود، معمولا به صورت کبابی، خورشتی، استیک و همبرگر مورد استفاده عموم مردم قرار می گیرد . گوشت گاو بدون چربی به علت غنی بودن از ویتامین ها و مواد معدنی مختلف به عنوان یک رژیم غذایی سالم توصیه می‌شود.

ارزش غذایی گوشت گاو (گوساله ):
گوشت گاو در درجه اول از پروتئین و مقادیری چربی تشکیل شده است . خواص و مضرات این نوع گوشت عمدتا به نوع و مقدار مصرف هر شخص بستگی دارد. هر 100 گرم گوشت گوشت حدودا بین 220 تا 250 کالری ، 11.8 گرم چربی ، 26 گرم پروتئین دارد و 60 درصد آن نیز از آب تشکیل شده است.

پروتئین موجود در این نوع گوشت از به دلیل اینکه از نوع حیوانی می باشد از کیفیت بالایی برخوردار است و به عنوان عناصر سازنده اسیدهای آمینه شناخته می شود . به طور کلی گوشت یکی از کامل ترین منابع غذایی پروتئین است، به همین دلیل خوردن آن بعد از برای افراد جراحی شده، ورزشکاران و کودکان به دلیل حفظ و ایجاده توده عضلانی توصیه می‌شود.

میزان چربی موجود در گوشت گاو ( گوشت گوساله ) به سن، نژاد، نوع خوراک مصرفی و جنسیت این نوع دام زنده بستگی دارد. میزان چربی موجود در گوشت جدا از افزودن عط و طعم غلیظ تر به این ماده غذایی، باعث افزایش کالری آن نیز خواهد شد.

در افراد مسن به دلیل کمبود مصرف پروتئین موارد از قبیل ازبین رفتن عضلات ، خطر ابتلا به بیماری های مختلف و … وجود دارد. گوشت گوساله به دلیل اینکه حاوی کلیه اسیدهای آمینه ضروری می باشد، به عنوان یک منبع پروتئینی کامل شناخته می‌شود. علاوه بر این برای پیشگیری از کم خونی ناشی از کمبود آهن در بدن ، پیشنهاد می کنیم حتما از این ماده مغذی در رژیم غذایی خودتان استفاده کنید . کمبود آهن از مهمترین دلایل کم خونی است. علائم اصلی کم خونی نیز خستگی و ضعف است

برخی از برجسته ترین ترکیبات غذایی موجود در گوشت گوساله عبارتند از :

کراتین : کراتین به عنوان منبع انرژی برای عضله سازی بیشتر مفید است. امروزه مکمل های کراتین دار معمولا توسط بدنسازان برای رشد و نگهداری هر چه بیشتر عضلات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تورین : تورین یک آمینو اسید و یک ماده رایج در نوشیدنی های انرژی زا می‌باشد. برای عملکرد بهتر قلب و عضله مناسب بوده و مقادیری از آن در این نوع گوشت وجود دارد.

 

  • مضرات گوشت گاو

مصرف بیش از حد گوشت گاو می تواند موجب افزایش آهن در برخی افراد شود. این افزایش می تواند خطر ابتلا به سرطان های مختلف و بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهد.

2-گوشت گوسفند

گوشت گوسفند

 

  • فواید گوشت بره و گوسفند

گوشت بره و گوسفند گوشت های مشابهی هستند تنها با یک تفاوت که بره به حیوانی که سن کم تری دارد و گوشت نسبتا خوشمزه تری دارد گفته می شود . درست به مانند گوشت گاو ، این نوع گوشت نیز شامل انواع ویتامین ها (نیاسین،E،K،B6،B12) می باشد و درصد قابل توجهی از مواد معدنی به خصوص روی و سلنیوم را نیز شامل میشود.

  • مضرات گوشت گوسفند

گوشت گوسفندی حاوی مقداری چربی است و مصرف بیش از حد آن می تواند مشکلاتی را به وجود آورد.

تقریبا تمامی انسان ها مطالبی متنوعی را در مورد میزان مصرف گوشت قرمز از رسانه های مختلف شنیده اند . بعضی این پیام های رسانه ای، خطراتی را پیرامون مصرف بیش از اندازه گوشت های قرمز مطرح می کنند که بهتر در مورد این پیام ها تحقیقات بیشتری را همگی انجام دهیم.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد حیوانات حلال گوشت و حرام گوشت پیشنهاد میکنم این مقاله را مطالعه نمایید.

3-گوشت مرغ

 

گوشت مرغ

  • فواید گوشت مرغ

گوشت مرغ در کنار گوشت گاو و گوسفند یکی از محبوب ترین گوشت ها تلقی می‌شود. گوشت مرغ به عنوان گوشت سفید شناخته می شود و غذاهایی زیادی را می توان با این نوع از گوشت طبخ کرد. مرغ منبع مهمی از ویتامین ها و مواد معدنی است به خصوص در صورت مصرف سلنیوم، پروتئین، پتاسیم، فسفر و ویتامین B موردنیاز بدن را به خوبی تامین می کند. از دیگر خصوصیات گوشت مرغ قیمت مناسب و ارزان تر آن نسبت به سایر گوشت ها می‌باشد.

مصرف مداوم و متعادل گوشت مرغ سبب پیشگیری از بیماری هایی نظیر سرطان، بیماری های قلبی و عروقی و آلزایمر خواهد شد.

به طور اختصار گوشت مرغ به دلیل دارا بودن اکثر مواد مغذی لازم برای بدن، یک ماده غذایی کامل شناخته می شود. علاوه بر این گوشت مرغ از درصد چربی بسیار کم تری نسبت به گوشت گوسفندی و گاوی برخوردار است، البته درصد چربی اشباع در پوست مرغ بسیار زیاد است و نباید مورد استفاده قرار گیرد.

در ایران از دیرباز غذاهای متنوعی با گوشت مرغ تهیه می شود. برخی از این غذاها عبارتند از: ته چین مرغ، خورش مرغ ترش، کوفته مرغ، مرغ شکم پر و … .

  • مضرات گوشت مرغ

در هنگام مصرف گوشت مرغ باید توجه زیادی به سلامت مرغ داشته باشیم چون ممکن است که به بیماری و باکتری های خطرناکی مبتلا باشد و بررسی های بهداشتی به صورت دقیق باید انجام گیرد.

خواص و مضرات گوشت گوسفند

3-گوشت بوقلمون

گوشت بوقلمون

خواص و مضرات گوشت

  • فواید گوشت بوقلمون

گوشت بوقلمون نوعی دیگر از گوشت سفید می باشد که طرفداران زیادی نیز دارد. گوشت بوقلمون منبع مناسبی از پروتئین با کیفیت است و همچنین نیازهای بدن به انواع ویتامین ها و مواد معدنی را می تواند برطرف کند.

از جمله این ویتامین ها موجود در این گوشت می توان به ویتامین K ،E  B12 ،B6، فولیک اسید اشاره کرد. علاوه بر ویتامین ها گوشت بوقلمون باعث تامین پتاسیم، روی، سلنیوم و پروتئین لازم برای بدن می شود و همچنین سبب کاهش کلسترول بد خون، کمک به کم خوابی  و تقویت سیستم ایمنی بدن نیز می‌شود.

مصرف گوشت بوقلمون بدون پوست به طور کلی به دلیل چربی کم و فواید متنوع بسیار توصیه می شود . به دلیل انباشته شدن اکثر چربی در پوست این حیوان ، مصرف این قسمت از گوشت توصیه نمی شود . گوشت بوقلمون به دوشکل تیره و روشن یافت می شود که نوع روشنتر چربی کمتری دارد .

  • مضرات گوشت بوقلمون

مانند گوشت مرغ ، این نوع گوشت نیز ممکن است به انواع باکتری ها و بیماری های خطرناک مبتلا باشد.

4- گوشت ماهی

گوشت ماهی

  • فواید گوشت ماهی

گوشت ماهی ها شامل انواع مواد مغذی از جمله پروتیئن، مواد معدنی و ویتامین ها می باشد. میزان امگا3 در این نوع گوشت قابل توجه است که به طورکلی به بهبود عملکرد مغز و بدن کمک خوبی می کند و همچنین به عنوان منبع غنی از ویتامین D نیز شناخته می‌شود.

  • مضرات گوشت ماهی

در موقع خرید ماهی باید به تازه و سالم بودن آن توجه زیادی کرد زیرا اگر ماهی به بیماری خاصی مبتلا بوده باشد مصرف آن برای ما می تواند خطرناک باشد. در هنگام خرید ماهی همیشه باید از مراکز معتبر دارای مجوز خرید صورت گیرد.

بهترین و سالم ترین گوشت کدام نوع می باشد؟

صادقانه بگوییم هیچ نوع گوشتی کاملا سالم نیست و عوامل متعددی مانند مشخصات تغذیه ای ،طعم و قیمت بسیار در تشخیص بهترین گوشت اثر گذار است. اگر گوشتی از لحاظ مواد مغذی غنی باشد درحالی که قیمت مناسبی ندارد و یا حتی عده ی زیادی طعم آن را دوست نداشته باشند نمی توان آن را بهترین گوشت نامید. در هنگام مصرف گوشت باید به سلامت دام و طیور و همچنین شرایط پرورش و تغذیه ای آنان بسیار توجه کرد.

روش های نگهداری گوشت در کشور های مختلف :

با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی میزان زمان و کیفیت نگهداری انواع گوشت ها افزایش یافته است . امروز بیشتر از روش های مختلفی مانند انجماد ، تخمیر کردن و نمکی کردن گوشت برای نگهداری این ماده استفاده می‌شود.

رابطه سبد غذایی انسان ها با انواع گوشت ها چیست؟

در دوران باستان و به خصوص دوران نوسنگی بشر به اهلی کردن حیوانات روی آورد و در ابتدا سعی کرد که با استفاده از سگ های اهلی بتواند ساده تر شکار کند . بعدها با اهلی کردن سایر حیوانات نظیر( گاو، گوسفند، بز ) توانست به بخش بزرگی از نیازهای خود از جمله نیاز به پوشاک و غذا را جواب دهد و با یک جا نشینی به صورت کامل تر به صنعت دامپروری روی آورد.

مضرترین گوشت

واقعیت این است که گوشت های بدون هورمون و ارگانیک  خطر چندانی را در صورت مصرف ایجاد نمی کنند این درحالی است که گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس را می توان مضرترین نوع از گوشت ها نامید. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده که گوشت های فرآوری شده سرطان زا هستند و خطر ابتلا به سرطان های معده و روده بزرگ را تا 18 درصد افزایش می‌دهند.

نتیجه گیری:
خواص و مضرات گوشت در مجموع به نوع حیوان بستگی دارد ولی می توان با مصرف متعادل بیشتر از خواص آن بهره برد . نکته ی قابل توجه دیگر توجه به سالم بودن گوشت می باشد.
مناسب ترین قیمت گوسفند زنده را اینجا ببینید.

چرا بسیاری از متخصصان توصیه به مصرف گوشت ارگانیک می‌کنند؟

خب در پاسخ به این سوال پرتکرار به موارد مختلفی می‌توان اشاره کرد اما مهم ترین این موارد عبارتند از:

عدم استفاده از مواد شیمیایی مضر در زمان پرورش دام:

یکی از اصلی‌ترین شاخصه‌های گوشت ارگانیک به مسئله عدم استفاده از مواد شیمیایی خطرناک مثل سموم، آفت کش‌ها و هورمون های مصنوعی در خوراک دام برمی‌گردد.
با اینکه خوشبختانه در مقایسه با مرغ، گوشت گوسفندی کمتر حاوی چنین موادی است اما تا حد امکان سعی کنید، برای خرید گوشت به سراغ فروشگا‌ه‌های معتبر و خاص که گوشت ارگانیک دارند، بروید.

حفظ حداکثری ارزش غذایی گوشت:

مطالعات مختلف نشان می‌‌دهد که گوشت‌های ارگانیک بیشترین ارزش غذایی را دارا هستند. چنین گوشت‌هایی حاوی مقادیری بالایی از اسیدهای چرب، امگا 3، ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان‌ها هستند. همچنین گوشت ارگانیک کمترین میزان آلودگی به مواد نگهداری و رنگ‌دهنده‌های مصنوعی را دارند.

کمک به سلامت انسان و دام:

از آنجایی که در دامداری‌هایی که گوشت ارگانیک تولید می‌کنند، گوسفندان، گاو ها و بزها با تغذیه طبیعی و تحت شرایط خاص رشد می‌یابند، کمتر دچار بیماری‌ها و عفونت می‌شوند و به همین سبب کمتر نیز از داروهای شیمیایی در روند پرورش این حیوانات استفاده می‌شود. این موضوع خود به خود به سلامت انسان‌ها و دام‌های سبک و سنگین کمک می‌کند.‌ همچنین پرورش دام برای تولید گوشت ارگانیک به حفظ تنوع ژنتیکی و نژادهای بومی کمک شایانی خواهد کرد.

شماره های تماس


جهت سفارش گوسفند زنده با بهترین کیفیت گوشت دهی به همراه خدماتی متنوع از جمله ارسال و ذبح رایگان و بهداشتی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید

                   021-66000798  | 09197124011
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها