جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
15 تیر 1402

5 نکته برای دفع ایمن خطر حمله قوچ عصبانی و مهاجم

مقابله و دفع حمله قوچ عصبانی
فهرست مطالب

مقابله و دفع حمله قوچ عصبانی

حمله قوچ با شدت زیاد به شخص دامدار یکی از نادرترین اتفاقاتی است که در طول دوران پرورش گوسفند ممکن است برای این افراد رخ بدهد. قبل از اینکه به توضیح بیشتری در این باره بپردازیم، لازم به ذکر است که این را بدانید که منظور از قوچ، گوسفند نر بالغ است و در مورد گوسفند نر جوان یا بره اخته شده صحبت نمی کنیم. چرا که در بدن این حیوانات هورمون تستوسترون کم تری وجود دارد.

در کلیپ ها و خاطره های معتددی که از دامداران دیده و شندیده ایم، به خوبی می‌توانیم متوجه خطرناک بودن حمله قوچ های عصبانی بشویم. این حمله که اغلب بسیار ناگهانی انجام می‌شود، گاهی اوقات حتی منجر به شکستگی و زخمی شدن بدن چوپانان و دامداران هم خواهد شد.

خوشبختانه حمله قوچ، موضوعی نیست که ما زیاد در مورد آن نگران باشیم. معمولا قوچ‌ها در فصول عادی آرام هستند ولی گاهی اوقات به دلیل ترس و تهدیدی که احساس می‌کنند به خصوص در فصول جفت گیری، امکان دارد، به سمت افراد حمله ور شوند. بهتره در طول این فصول پشت به قوچ ها حرکت نکنید، چرا که شاید خیلی تصادفی و ناگهانی درد زیادی را که از برخورد شاخ و سر قوچ به پشت شما ایجاد می شود را احساس کنید.

 

چه چیزی یک قوچ را تهاجمی و عصبانی می کند؟

قوچ ها نیز همانند سایر اعضای گله گوسفندان شما، رفتار معمولی دارند. هر چه بیشتر با این حیوانات تعامل داشته باشید و رفتارشناسی گوسفندان را بشناسید، ردیابی و پیش بینی این رفتارها پرخاشگرانه برای شما دامداران آسان تر خواهد بود.

در اغلب اوقات، رفتار پرخاشگرانه مربوط به نوع پرورش، نگهداری و رفتارهای جنسی این حیوانات مربوط می‌شود. البته جالب است بدانید که برخی قوچ ها حتی در اوج فصل تولید مثل هم، بسیار آرام و مطیع هستند.

 

قوچ عصبانی

 

بعضی از نشانه های رفتار پرخاشگرانه در قوچ ها عبارتند از :

  • ضربه زدن به سر خود یا سایر اعضای گله
  • تولید صداهای غیرعادی همچون غرغر کردن
  • کوبیدن سم به زمین

تنوع زیادی در میان بروز رفتار پرخاشگرانه در میان قوچ ها از نژادهای مختلف وجود دارد. برخی از این رفتارهای ژنتیکی است. بسیاری از اوقات، میزان این رفتارها بر اساس نحوه پرورش قوچ تعیین می‌شود.
مثلا اگر در زمان جفت گیری تعداد قوچ ها و میش ها از تعادلی مناسبی برخوردار نباشد، قوچ ها ناگزیر به جنگیدن با یکدیگر می‌شوند.

مهم ترین راهکار هایی که می توانیم برای دفع حملات قوچ ها استفاده کنیم را در ادامه بخوانید :

در خصوص این مورد، تنها دانستن راهکارهای مقابله و پیش بینی رفتار قوچ به عنوان موثر ترین راه برای حداقل رساندن خطر شناخته می شود.

یک : قوچ ها را تحریک نکنید

خیلی از افراد ناخواسته قوچ ها را در فصل جفت گیری هل می دهند و یا به زور از محیطی به محیطی دیگر جا به جا می کنند. معمولا در این زمان به خاطر افزایش فعالیت های هورمونی ، قوچ تحریک و عصبانی می شود. در چنین زمانی در صورت بروز حمله تا جایی که امکان دارد نباید، این حیوان را هل داد یا فشار دهید تا تسلیم شود. حتی نوازش سر قوچ هم به عنوان عاملی برای تحریک تلقی می‌شود.
حتی نباید با دست به قوچ ها غذا بدهید. در زمان مشاهده علائم عصبانیت و حمله بهترین راه، حفظ خونسردی و تماشای مستقیم به چشمان قوچ بدون حرکت کردن می باشد. اگر قوچ سر خود را در این هنگام پایین بیاورد و به سمت عقب حرکت کند، به این معنی است که در شرف آماده شدن برای حمله است.

دو: آنها را به حال خود رها کنید

قوچ زنده

در سایت بازار گوسفند بخوانید: چگونه با یک تماس مرغ و خروس محلی در تهران بخریم؟!

 

به طور معمول، یک قوچ تحریک به حمله نمی شود ، زیرا بیشتر از آن چیزی که فکر می کنید از شما می ترسد. با این حال اگر کاری کنید که این حیوان نسبتا آرام عصبانی شود و شما را به عنوان یک تهدید بشناسد، امکان حمله وجود خواهد داشت. پس تا حد امکان این حیوانات را به حال خود رها کنید و فقط مواقع لزوم به سراغ آنها بروید.

سه: پشت به قوچ نه بایستید و نه حرکت کنید!

هرگز به قوچ پشت نکنید، حتی اگر این حیوان دوستانه و مطیع به نظر برسد. از آنجایی که معمولا قوچ ها در طول سال جدا از کل گله نگهداری می شوند و فقط در مدت محدود، دامداران آنها را وارد گله میش ها می کنند، بهتره که محیط استانداردی را برای این حیوانات در نظر بگیرید. بهتره آخور و آبشخور این جایگاه نگهداری به گونه‌ای تعبیه شود که از فضای بیرون امکان پرکردن و تخلیه آن وجود داشته باشد.

این مورد را علاوه بر موضوع اشاره شده، به این خاطر بیشتر بر آن تاکید می کنیم که از آنجایی که معمولا محیط نگهداری قوچ ها در مجتمع های دامپروری کوچک ساخته می شود، به همین خاطر امکان تحریک شدن و حمله قوچ به شدت افزایش خواهد شد.

 

چهار: حمله قوچ را کنترل کنید

بعد از اینکه احساس کردید، قوچ به شما قصد حمله کردن و ضربه زدن را دارد، باید به سمت این حیوان آرام حرکت کنید و اجازه آماده شدن را برای حمله را به آن ندهید. اگر به سمت قوچ راه بروید، ممکن است بتوانید راهی را برای خروج از محیط خطر پیدا کنید. حفظ یکنواختی سرعت حرکت و آرام راه رفتن به سمت درب خروجی اصلی ترین هدف چنین عملی است، پس اگر راه رفتن شما به دور شدن از درب خروجی منجر می شود، باید رویکرد متفاوت تری را در پیش بگیرید.
در چنین مواقعی اگر چوب حدود 1 تا 1.5 متر در اطراف تان وجود داشت، می توانید با تکان دادن آن قوچ عصبانی را بترسانید.

 

پنج: شاخ های قوچ را بگیرید

چنانچه از قدرت بدنی کافی برخوردار بودید و شرایط گرفتن شاخ های قوچ برای شما امکان پذیر بود، با گرفتن این شاخ ها و به زمین کوبیدن بدن قوچ ، می توانید از این حمله فرار کنید. شاخ راست را با دست راست و شاخ چپ را با دست چب بگیرید و قوچ را در همان سمت بدن خود بچرخانید و به زمین بیاندازید.

 

شاخ های قوچ

 

آیا همه قوچ ها تهاجمی هستند؟

اصلا بدین شکل نیست. اگر از دامداران درباره خطر حمله قوچ ها بپرسید، آنها نگران چندانی در این باره ندارند اما با این اوصاف بهتره تا با قوچ ها به خصوص در فصل جفت گیری با احتیاط بیشتری برخورد داشته باشید.

زمانی که در اطراف این حیوان مشغول به کار هستید، همیشه به محل قرار گیری آن دقت داشته باشید و به هیچ وجه پشت به قوچ نیاستید. همچنین بهتره کودکان و افراد سالمند در کنار این حیوانات قرار نگیرند.
رفتار هر قوچ بنا به شرایط مختلف می تواند متغیر باشد. با شناخت رفتار این حیوانات به جز نگهداری آسان تر به سودآوری بیشتری نیز دست پیدا خواهید کرد.‌

چرا گوسفندان به همدیگر ضربه می‌زنند؟

جدا از حمله قوچ‌ها به سایر جانوران و انسان‌ها، در رفتار این حیوانات گاهی اوقات دیده می‌شود که آنها با ضربه سر به یکدیگر نیز ضربه می‌زنند. آنها معمولا این حرکت را برای ایجاد سلطه و دسترسی بیشتر به منابع انجام می‌دهند. البته همانطور که اشاره کردیم، ضربه سر زدن گوسفندان به عنوان یک حرکت دفاعی برای این موجودات شناخته می‌شود و دلیل خیلی پیچیده‌ای ندارد. قوچ‌ها برای جلب توجه میش‌ها در طول فصل تولید مثل و جفت گیری این حرکت را بیشتر انجام می‌دهند.

 

با خصوصیات و نحوه نگهداری از قوچ ها در این لینک بیشتر آشنا خواهید شد.

 

شماره های تماس


جهت سفارش گوسفند زنده با بهترین کیفیت گوشت دهی به همراه خدماتی متنوع از جمله ارسال و ذبح رایگان و بهداشتی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید

                   021-66000798  | 09197124011
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها