جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
6 بهمن 1401

معرفی بز آلپاین | شناخت خصوصیات نژاد بز آلپاین

معرفی بز نژاد آلپاین
فهرست مطالب

آشنایی با نژاد بز آلپاین

پربازده، زیبا و کنجکاو؛ کلماتی که به بهترین شکل ممکن خصوصیات نژاد بز آلپاین را توصیف می‌کنند. آلپاین گونه‌ای معروف از بزهای اهلی است که بیشتر به دلیل تولید شیر در میان دامداران محوبیت دارد. سازگاری خوب و مقاومت بالا از دیگر ویژگی های این گونه نژادی به شمار می‌رود که بیشتر با اسامی French Alpines (آلپاین فرانسوی) نیز شناخته می‌شوند. آلپاین بریتانیایی و سوئیسی، آلمانی و آمریکایی نیز وجود دارند اما آلپاین فرانسوی خوش رنگ تر و بزرگتر هستند و ضریب تبدیل بهتری نیز دارند.

همانطور که از نام این حیوانات پرطرفدار مشخص است، سرسختی و چابکی بزهای آلپاین از زندگی در رشته کوه های آلپ نشات می‌گیرد. به گونه‌ای که از نظر ژنتیکی با مناطق سرد کوهستانی سازگار شده اند ولی با آب و هوای معتدل تر نیز مشکلی ندارند.

بزهای آلپ در فواصل نسبتاً کوتاه مهاجرت می‌کنند و دائماً بین ارتفاعات بالاتر و ارتفاعات پایین تر حرکت می‌کنند. آنها پس از هزاران سال زندگی در مناطق صخره‌ای و شیب دار به گونه‌ای تکامل یافته اند که به صورت طبیعی و البته شگفت انگیز قادر به حفظ تعادل خود هستند.

بر اساس برخی شواهد تاریخی در 9000 سال پیش ظاهراً بزهای آلپاین اولین موجوداتی بودند که توسط انسان ها اهلی شده‌اند. کشف اسکلت بز و انسان در کنار هم در غارها این موضوع را ثابت ‌می‌کند. علاوه بر آن در این یافته‌های باستان شناسی مشاهده شده است که برخی استخوان‌های بز به شیوه‌ای غیر طبیعی ترمیم شده‌اند و این خود دخالت انسان را مشخص می‌کند.

نژاد بز آلپاین
قد و وزن بز آلپاین چقدر است؟

آلپاین یکی از بزرگترین نژادهای شیری در جهان است که وزن بز بالغ آن حدود 57 کیلوگرم و ارتفاع قدی بیشتر از 75 سانتی متری دارد. ارتفاع نرهای بالغ این نژاد حتی به 110 سانتی متر نیز می‌رسد و وزنی 70 تا 80 کیلوگرم دارند.

رنگ بز آلپاین

رنگ این بزها به عنوان عنصری شگفت انگیز شناخته می‌شود چراکه تنوع بسیار بالایی دارد. گاهی اوقات در یک گله از این نوع بز شاهد چندین طیف رنگی از سیاه، حنایی، قهوه‌ای، سفید و خاکستری هستیم. همین تنوع رنگی باعث شده که آلپاین ها ظاهری زیبا با گوش‌هایی صاف (ایستاده) و چهره‌هایی با ظرافت و البته جذاب داشته باشند.
هر دو جنس نر و ماده این حیوانات به طور عمومی موهای کوتاهی دارند، اما معمولا در بز های نر آلپاین دارای موهای بلند در امتداد ستون فقرات خود هستند. ریش نرها نیز کاملا مشخص است.

آشنایی با سایر خصوصیات این نژاد

پرورش بز آلپاین

تولید شیر زیاد:

اصلی ترین مزیت این حیوانات، توانایی قابل توجه در تولید شیر می‌باشد. جثه بزرگ با وضعیت بدنی مطلوب اصلی ترین عامل این ویژگی هستند. میزان چربی در شیر این نژاد حدود 2.5 تا 3.5 درصد است و طعم شیر بسیار مطلوبی دارد. علاوه بر طعم شیر بز این نژاد به دلیل برخورداری از مقادیر زیاد کلسیم، ویتامین A و نیاسین بسیار مقوی است و مصرف بالایی در کشورهای اروپایی و آمریکایی دارد.
پرورش بز آلپ در کل به خاطر داشتن توانایی تولید روزانه حدود 4 لیتر شیر سودآوری خوبی را نصیب دامداران می‌کند.

فصل جفت گیری:

اکثر بزهای شیری، تولید مثل فصلی دارند. به این معنی که فقط در فصول خاص سال آبستنی دارند. فصل تولید مثل بز آلپ از اواخر تابستان تا اوایل زمستان در نیمکره شمالی به طول می‌انجامد.
چرخه جفت گیری و تولید مثل آنها حدود 18 تا 21 روز است و در صورتی که آبستنی طبیعی نداشته باشند می‌توان از روش های جایگزین مثل روش های لقاح مصنوعی استفاده کرد. دو قلوزایی در میان بز های آلپاین به شرط تغذیه و نگهداری خوب موضوعی رایج است و مورد جالبی که در هر بار زایش ممکن است اتفاق بیافتد این است که شما هرگز نمی‌توانید ترکیب رنگی بزغاله ها را در هر فصل زایش به دلیل تنوع بالا حدس بزنید.

آبستنی بز آلپاین حدود 150 روز به طول می‌انجامد. در ضمن سن بلوغ جنسی بزهای آلپاین نیز در جنس نر در 4 تا 8 ماهگی و ماده بین 7 تا 9 ماهگی است.

بزهای آلپ

نیازهای تغذیه‌ای :

بزهای آلپ جانورانی گیاهخوار هستند و بیشتر در طبیعت از طریق چرا تغذیه می‌شوند. از آنجایی که رژیم غذایی آنها از علف، غلات و سایر مواد گیاهی تشکیل شده، سیستم گوارش آنها مجهز به آنزیم‌هایی است که در تجزیه سلولز بسیار کاربردی هستند.

در مورد نوع خوراک و تغذیه این گونه خاص از بزهای شیری باید بگوییم که به دلیل جثه بزرگ و تولید مثل زیاد به غلات و جیره بالانس و دقیق مناسبی نیازمند هستند. همچنین مانند سایر نشخوار کنندگان، آنها نیاز به دسترسی مداوم به یونجه، آب شیرین و مواد معدنی دارند.

ویژگی محل نگهداری:

جایگاه پرورش و شکل حصار کشی اطراف محل نگهداری بز آلپاین به دلیل بازیگوشی این حیوانات باید کاملا متناسب با آنها طراحی شود. واقعیت این است که این بزها بسیار کنجکاو هستند و نمی‌توان آنها را در یک مکان محصور نگهداری کرد. به همین خاطر باید حصارکشی محکمی اطراف ساختمان نگهداری آنها انجام شود. همچین با وجود اینکه این گونه بز در برابر گرما و هوای سرد مقاومت خوبی دارند اما باید با استفاده از یک سوله یا ساختمان تمیز از آنها در برابر باد، باران، برف و گرما محافظت کرد. البته بهتره بدانید که این بز ها در مقایسه با سایر نژادها به فضای کمتری نیاز دارند.

کوتاه کردن سم:

اصلاح سم بز آلپ باید هر 4 تا 6 هفته یکبار انجام شود. برای کوتاه کردن سم ها به یک دستگاه یا قیچی مخصوص نیاز است.

ورود بزهای آلپاین به آمریکا:

در سال 1922 تعدادی از بزهای آلپ فرانسوی توسط گروهی از علاقه مندان به این نژاد به ایالات متحده وارد شدند که بعدها اساس شکل گیری این نژاد در این قاره را شکل دادند. پس از گذشت مدتی از ورود این نژاد به آمریکا، محققان سعی کردند با تلاقی و اصلاحات ژنتیکی جثه بز آلپاین را تا حدودی بزرگتر کنند. همین موضوع باعث ایجاد تفاوت هایی بین بز آلپ آمریکایی و اروپایی شد. از جمله این تفاوت ها می‌توان به سازگاری بیشتر با شرایط آب و هوایی این ناحیه، بازدهی بالاتر و تولید مثل بهتر اشاره کرد.

تهیه شده توسط بازار گوسفند (مرکز خرید دام زنده در تهران)

شماره های تماس


جهت سفارش گوسفند زنده با بهترین کیفیت گوشت دهی به همراه خدماتی متنوع از جمله ارسال و ذبح رایگان و بهداشتی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید

                   021-66000798  | 09197124011
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها