گوسفند آصف نژادی خاص از گوسفندان اهلی پربازده است که در بسیاری از کشورهای خاورمیانه به خصوص اردن، فلسطین پرورش داده میشود. این نژاد از یک تلاقی ویژه میان گوسفندان آواسی و ایست فریزین ایجاد شده و به عنوان دامی دو منظوره هم جهت تولید شیر و هم در جهت تولید گوشت از آنها دامداران بسیاری نگهداری میکنند. البته با وجود تولید گوشت، اصلیترین هدف از پرورش گوسفند آصف، تولید شیر است.
به دلیل توانایی زیاد در تولید این محصولات، پراکندگی نژاد آصف هر ساله با سرعت بسیاری در کشورهای مدیترانهای در حال انجام است.
از گلههای این گوسفندان در برخی کشورها حتی تحت یک سیستم تولید فشرده که شامل از شیرگرفتن برهها در بدو تولد، پرورش مصنوعی و تغذیهای خاص میشود، نگهداری و مدیریت میشود.
جهت سفارش و خرید گوسفند زنده کلیک کنید.
اصلیترین هدف از تحقیقات بر روی پروژهی توسعه این نژاد بهبود باروری نژاد گوسفندان آواسی بود که به جز این هدف برخی دیگر از خصوصیات ژنتیکی گوسفندان ایست فریزین هم بهتر شد.
میزان ضریب تبدیل و تولید شیر گوسفندان آسف به حدی بالاست که همواره تقاضا برای داشتن آنها در حال افزایش است و امروزه حتی در کشورهای شیلی، پرو، پرتغال و اسپانیا تعداد گلههای این نژاد در حال گسترش است.
ویژگی های گوسفند آصف
این نژاد حیوانی با جثه متوسط است که عمدتا به رنگ یک دست سفید یا کرم هستند. همانطور که اشاره کردیم از این نژاد دو منظوره برای تولید گوشت و شیر استفاده میشود و از نظر مقاومت و سازگاری در حد بسیار خوبی در مقایسه با سایر نژادها قرار میگیرند. همین سازگاری بالا با انواع شرایط آب و هوایی باعث شده که شاهد حضور گوسفندان آصف را در مناطق مختلفی از جهان باشیم.
میشهای این نوع گوسفندان شیری تقریباً توانایی زایش 3 بره در 2 سال را دارند. میانگین تولید سالانه شیر آنها حدود 450 کیلوگرم است.
موارد ویژه درباره گوسفندان آصف
در ادامه چند واقعیت جالب در مورد این نژاد را برای شما عزیزان بیان خواهیم کرد که اولین آنها به این موضوع اشاره میکند اصلیترین هدف از ایجاد آن تولید زیاد شیر باکیفیت در دهه 1950 بود. مورد بعدی این است که این گوسفندان در دسته نژادهای با جثه متوسط تا بزرگ قرار میگیرند و به طور میانگین وزن میش آنها بین 70 تا 100 کیلوگرم و قوچ بین 90 تا 140 کیلوگرم است. رنگ پوشش بدن آنها پشم سفید یا کرم رنگ با لکههای مشخص قهوهای یا سیاه است و از نظر عضلانی، ماهیچههای برههای پرواری آنها بسیار پرگوشت و دارای سینههای بزرگ هستند.
میزان تولید شیر آنها در هر دوره شیردهی تا 800 لیتر نیز میرسد و سرشار از چربی و پروتئین است و لاکتوز بالایی هم دارد که برای تولید پنیر و ماست یک گزنیه ایده آل محسوب میشود.
سازگاری خوبی با شرایط محیطی مختلف دارند و بسیار سرسخت هستند و میتوانند دماهای بالا را تحمل کنند و به نوعی برای مناطق خشک و نیمه خشک بسیار مناسب هستند. آنها همچنین نسبت به بسیاری از بیماریهای رایج مقاوماند.
برای پرورش آنها معمولا از روشهای لقاح مصنوعی استفاده میشود که این روش به حفظ خلوص ژنتیکی این نژاد کمک زیادی میکند. به طور کلی برنامه اصلاح نژادی آن به منظور افزایش میزان تولید شیر و در عین حال حفظ سازگاری با شرایط مختلف آب و هوایی طراحی شده است.
از نظر اقتصادی برای دامداران و گلهداران بسیار سودآور هستند و در برخی کشورهای این نژاد نقش مهمی را در صنایع لبنی ایفا میکنند. البته باز هم تاکید میکنیم که گوسفند آصف را میتوان برای تولید پشم و گوشت نیز پرورش داد.
با اینکه این نژاد در فهرست گونههای در معرض خطر قرار ندارند اما تلاشهای زیادی برای حفظ تنوع ژنتیکی آنها از سوی محققین در حال پیگیری است.
در خصوص نوع تغذیه و جیره در نظر گرفته شده برای نژاد گوسفند آصل باید همواره به این موضوع توجه داشته باشید که خوراک آنها باید در عین مغذی بودن در تعادل کافی نیز قرار داشته باشد. در رژیم غذایی آنها معمولاً از یونجه، جو، کنسانتره و مکملهای معدنی ویتامینی استفاده کرد.
اگر تمایل دارید درباره نکات پرورش گوسفندان داشتی موارد ارزشمندی را بدانید، این لینک را دنبال کنید.
روند تولید مثل گوسفند آصف
برههای این نژاد در سن حدودی شش تا هشت ماهگی به بلوغ جنسی میرسند و فصل تولید جفت گیری آنها معمولا پاییز است. میشهای آصف در هر دوره آبستنی میتوانند یک تا سه بره به دنیا آورند و دوره آبستنی آنها تقریباً 145 تا 155 روز است.
استفاده از نژاد آصف در طرحهای تحقیقاتی مختلف
به دلیل خاص بودن ژنتیک این گوسفندان، از آنها برای بررسی جنبههای مختلف علم زیست شناسی و فیزیولوژی استفاده میشود. محققان به عنوان مثال از این گوسفندان برای مطالعه اثرات مکملهای غذایی بر روند تولید شیر و اثرات رژیمهای مختلف تغذیهای بر کیفیت پشم استفاده میکنند. علاوه بر این موضوع از ژنتیک این حیوانات جهت بهبود و اصلاح خصوصیات ژنتیکی بسیاری از گوسفندان دیگر هم استفاده میشود.
در مقابل این مطالعات و اصلاحات ژنتیکی اما هنوز هم گوسفندان آصف در برابر انگلها و بیماریهای مختلف مثل عفونت، ورم پستان و پوسیدگی پا دچار ضعف هستند و برای دامداران مجبورند جهت حفظ سلامت گلههای خود تمام نکات بهداشتی مثل واکسیناسیون را رعایت کنند.
جهت خرید خروس محلی در تهران کلیک کنید.