نژاد گوسفندان سافولک ( Suffolk ) از نژاد گوسفندانی با میزان پشم متوسط، صورت های سیاه و پشمی تیره و بدون شاخ هستند که در دسته نژادهای پرطرفدار در جهان محسوب می شوند. این نوع گوسفند خاص را میتوانید در اکثر مزارع پرورش دام کشورهای انگلستان و آمریکا پیدا کنید.
گوسفندان سافولک از جفت گیری نژاد سوت داون با نژاد نورفولک طی سالهای 1800 تا 1850 به تکامل رسیدند و از استقامت زیادی در شرایط آب و هوایی متنوع برخوردار هستند. پس از این دوره به دلیل مزیت های مختلف پرورش دهندگان زیادی تمایل به نگهداری این گوسفندان پیدا کردند، به طوری که امروزه در بسیاری از نقاط جهان گوسفندان سافولک پراکنده شده اند.
از مهم ترین ویژگی های این گوسفندان می توان به توانایی وزن گیری بالا در طول دوره پرواربندی، تولید گوشت با کیفیت، تولید شیر با میزان مناسب اشاره کرد.
- با گوسفندان دورپر در این مقاله آشنا شوید.
ویژگی های گوسفند سافولک :
نژاد سافولک از نژادهای چند قلوزا محسوب می شوند. بره های این نوع گوسفند بسیار سریع رشد پیدا می کنند و به طور کلی میزان تولید محصولات دامی بالایی نیز دارند.
از نظر رفتارشناسی این گونه بسیار هوشیار و سازگار با تمام اقلیم ها هستند. همین خصوصیات باعث شده که نگهداری و پرورش این گوسفندان نیز برای دامداران زیاد دشوار نباشد.
طول عمری آنها نیز بین 6 تا 14 سال تخمین زده میشود.
وزن نر بالغ آن حدود 125 کیلوگرم و ماده بالغ این نژاد تا 88 کیلوگرم می رسد.
قد نر بالغ تقریبا 80 سانتی متر و ماده بالغ نیز 74 سانتی متر است.
در خصوص رنگ پوشش بدنی آنها نیز باید بگوییم که فرم رنگی سفید و مشکی دارند. بخش های سر و پاهای این حیوانات پربازده به رنگ سیاه هستند.
شاخ ندارند اما دارای گردنی کوتاه و پاهایی عضلانی هستند.
- اگر قصد دارید در مورد نژادهای مختلف گوسفندان خارجی اطلاعاتی کسب کنید حتما کلیک نمایید.
گوشت تولید شده از گوسفندان سافولک دارای کیفیت بالایی از لحاظ عطر و طعم، بافت و رنگ می باشد که به همین دلیل کشاورزان و دامپروران زیادی در سطح دنیا علاقه مند به پرورش و نگهداری آنها هستند.
تغذیه گوسفند سافولک چگونه است؟
خوراک دهی به این نژاد نیز تفاوت چندانی با سایر نژادها ندارد و باید شامل تمام مواد مغذی از جمله ویتامین ها، مواد معدنی، انرژی، پروتئین و … باشد. برای تهیه جیره مورد نیاز گوسفندان سافولک میتوان از گیاهانی همچون یونجه، کاه، جو و بسیار دیگر استفاده کرد.
نکات تکمیلی در خصوص گوسفند سافولک:
در سال 1887 میلادی در کتابی تحت همین عنوان به معرفی این نژاد پرداخته شد و سطح گسترش پراکندگی گوسفندان سافولک با سرعت زیادی در دنیا همراه بود به طوریکه اولین گله ها در کشور ایرلند در سال 1891، در اسکاتلند در سال 1895 و سال 1901 در ولز به وجود آمد و به مرور به کشورهای دیگری نظیر اتریش ، فرانسه ، آلمان ، سوئیس ، روسیه و آمریکا صادر می شدند.
جالب است بدانید که نام این گوسفندان از شهر suffolk واقع در در منطقه جنوب شرقی کشور انگلستان گرفته شده است.
گوسفندان سافولک به دلیل توانایی بالا در زمینه تولیدات محصولات دامی و نرخ زاد و ولد مناسب به عنوان نژادی مطرح در کشورهای انگلستان، آمریکا و ایرلند شناخته می شود.
- حتما بخوانید : آخرین تغییرات قیمت گوسفند زنده در سراسر کشور
علاوه بر تولید گوشت با کیفیت و مرغوب، این گوسفندان از لحاظ میزان تولید شیر نیز در جایگاه مناسبی قرار دارند اما برای کسانی که قصد تولید پشم را دارند پرورش این نژاد به دلیل توانایی پایین در تولید این محصول، توصیه نمی شود.
سافولک سفید:
گوسفند گوشتی White Suffolk یک نژاد اهلی از استرالیا است. این نژاد در واقع نژاد گوشتی است که با شرایط محیطی استرالیا اصلاح ژنتیکی شده است. برنامه این اصلاح نژادی در سال 1977
توسط دکتر ایوان رابرتز آغاز شد. از اهداف این طرح ایجاد یک نژاد خوب بر پایه نژاد سافولک اما با سر و پاهایی سفید بود که با تلاقی نژادهای پولد دورست و سافولک انجام گرفت. گوسفندان سافولک سفید نژادی با جثه متوسط تا بزرگ و با ظاهری بسیار زیبا هستند و بسیاری از ویژگی های آن مشابه نژاد سافولک است. از این نژاد عمدتا برای تولید گوشت استفاده می شود.
از نظر سازگاری و استقامت امتیاز مناسبی دارد و از سرعت رشد بالایی نیز برخوردار است. این نژاد هم برای پرورش در مزارع صنعتی و هم برای نگهداری در مقایس کوچک کاربرد دارد.
در خصوص محل نگهداری این گوسفندان نیز باید توجه داشته باشید که این مکان از ویژگی های زیر برخوردار باشد:
- داشتن تهویه خوب
- نظافت همیشگی
- داشتن تجهیزات کافی مثل آبخور و آبشخور
وجود یک بستر تمیز از جنس باکیفیت در جایگاه پرورش گوسفند از بروز بسیاری از بیماری ها مانند پوسیدگی سم جلوگیری میکند.
سخن نهایی:
با وجود اینکه پرورش این نژاد در کشور ما رایج نیست اما از آنجایی که جزو نژادهای سودآور شناخته میشود، می توان به عنوان گزنیهای خاص به آن فکر کرد و تا حدودی از چالش های صنعت دامداری کاست. امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید.