چرا دامداران باید آموزش ببینند؟
در طی چندین سال گذشته با توجه به افزایش نرخ دام زنده و همچنین هزنیههای نگهداری، افراد زیادی خواهان ورود به صنعت و شغل پرورش دام شده اند. اما بهتره قبل از ورود به هر شغلی درباره آن اطلاعات و آموزشهایی را دریافت کنید چون به هر حال با توجه به مسائلی همچون تورم و زیانهای مالی زیاد گاهی اوقات جبران اشتباهات به خصوص برای قشر دامدار بسیار سخت خواهد بود. پس توصیه ما این است که اگر به دامداری علاقه مند هستید حتما به فکر آموزش و کسب تجربه از افراد موفق این رشته شغل باشید.
به جز افراد تازه وارد، بسیاری از دامدارانی که به صورت سنتی نیز در این حرفه سالها فعالیت دارند نیز باید روشهای جدید را بیاموزند. مطمئنا دامدارانی که مسئله آموزش را جدی نمیگیرند، قادر به کسب سود حداکثری از گله خود نخواهند بود. اینگونه افراد حتی ممکن است به دلیل بازار رقابتی و پرهزنیه این روزها حتی مجبور به خروج از این شغل شوند.
دامداران آموزش دیده با استفاده از تکنیکهایی همچون شمارهگذاری و ثبت اطلاعات اعضای گله،پرواربندی درست، استفاده از جیرههای استارتر و تکنیک کریپ فیدینگ، فلاشینگ صحیح، توجه به دورههای آبستنی، شیردهی و در کل مجموعه از از روشهای اصولی نه تنها ضرر نخواهند کرد بلکه هر ساله سود قابل توجهی را نیز کسب میکند.
امروز قصد داریم چند نکته مهم، در مورد عوامل موفقیت در شغل دامپروری را به شما عزیزان معرفی کنیم. مطمئن باشید با مطالعه این مقاله از وب سایت بازار گوسفند شما تا حدود بسیار زیادی می توانید کار دامپروری را به صورت اصولی شروع نمایید، در ادامه با ما همراه باشید.
برای پیشبرد اهداف خود در پروش دام سبک باید یک مدیریت صحیح و کارآمدی را داشته باشید. مسلم است برخی از این نکات آموزشی که در مورد شغل دامپروری در این مطلب به آنها اشاره می کنیم نتیجه مطالعه منابع معتبر و برخی نیز از تجربیات افراد برتر این حوزه بدست آمده است که امیدواریم به کارگیری آنها باعث رشد این صنعت شود .
همچنین مهم ترین توصیه ما به افرادی که به تازگی قصد ورود به این صنعت را دارند داشتن علاقه و صبر زیاد می باشد زیرا به طور کلی همه مشاغل و به خصوص این صنعت دارای مشکلات فراوانی می باشد که میتواند منجر به متحمل شدن ضررهای شدید شود البته درصورت داشتن دانش ناکافی این اتفاق رخ می دهد. همین نکته یعنی ضرر اقتصادی اهمیت آموزش دامپروری را برای شما چندین برابر می کند.
به صورت عمومی در همه جوامع بشری ، دامپروران جزو قشر بسیار زحمت کش به خصوص در نواحی روستایی و عشایری محسوب می شوند که سختی های فراوانی را برای تولید محصولات دامی از جمله گوشت، شیر و … متحمل می شوند. البته که انجام این حرفه به صورت اصولی و با مدیریت و دانش صحیح می تواند برای صاحبان دامداری ها سود آوری خوبی را به همراه داشته باشد اما همیشه انجام این کار به سادگی امکان پذیر نمی باشد و نیازمند کسب تجربه و دانش کافی در این حوزه می باشد.
چند نکته آموزشی در شغل دامپروری
به صورت کلی شغل دامپروری به صورت آگاهانه و اصولی می تواند بسیار سود آور باشد و اشتغال زایی را در نقاط کم برخوردار به وجود آورد . اما برای موفقیت در این شغل نیاز به دانستن برخی اطلاعات مهم داریم. که در این بخش به صورت خلاصه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
- حتما نژادی متناسب با منطقه جغرافیایی خود که توانایی رشد بدنی و وزن گیری خوبی را نیز دارد ، انتخاب نمایید.
- از نژادهای چند قلوزا استفاده کنید.
- تمام تلاش خود را برای کاهش هزینه های اضافی مانند خرید علوفه با قیمت بالا به کارگیرید.
- در هنگامی که قصد خرید دام زنده را دارید به قیمت خرید گوسفند و یا سایر انواع دام ها توجه داشته باشید تا در ادامه و در پایان فصل پرواربندی خود متضرر نشویدجایگاه نگهداری شما باید از تهویه مناسب و نور کافی برخوردار باشد.
- سعی کنید گوسفندان خود را بر اساس رنج وزنی تقسیم کنید و بر اساس نیازهای هر کدام به آنها خوراک دهید.
- کف محل نگهداری دام نباید خیس باشد و رطوبت داشته باشد زیرا باعث بروز مشکلات جدی در فرایند رشد دام می شود.
- همواره در دوران پرواربندی به شرایط محیطی توجه ویژه داشته باشید و گوسفندان و سایر دام های خود را در سرما و گرمای طاقت فرسا قرار ندهید و همیشه سعی کنید دما را در حالتی متعادل قرار دهید.
- توصیه می شود کسانی که قصد پرواربندی گوسفند را دارند بره هایی با وزن بالای 30 کیلو و لاغر تهیه کنند زیرا در این نوع دام احتمال مرگ و میر به شدت پایین تر از بره های شیرخوار می باشد.
- اگر در گله خود روند کاهش وزن گیری را مشاهده کردید حتما از دکتر دامپزشک مشاوره بگیرید تا برای رفع این مشکل به شما کمک کند زیرا این رفتار در گله نشان دهنده وجود مشکلاتی مهم می باشد.
- مدت زمانی که برای تغذیه و چرای گوسفندان خود در نظر می گیرید را حتما مدیریت کنید.
- اگر قصد دارید از منابع طبیعی برای تغذیه گوسفندان خود بهره ببرید باید به گونه ای چرا انجام شود که به مراتع کم ترین آسیب وارد شود و تنوع گیاهی نیز ازبین نرود.
- به دامدارانی که مجبور هستند بیشتر و یا حتی تمام علوفه مصرفی خود را خریداری نمایند توصیه می شود که جهت مدیریت بهتر هزنیه ها و صرفه جویی به جای حذف علوفه لازم جیره گوسفندان و دام های خود ، این علوفه را در فصل های برداشت محصول تهیه و ذخیره کنند تا در فصول سرد سال با گرانی مواجه نشوند.
- حتما برای اینکه از میزان رشد و وزن گیری بره های خود به صورت دقیق مطلع باشید باید وزن بره های را در زمان های مختلف از جمله بدو تولد ثبت نمایید. همچنین توصیه می شود که علاوه بر بره های وزن میش و قوچ های گله خود را نیز یادداشت کنید.
- تا زمانی که دیگر دام زنده تمایلی به خوراک خوردن ندارد کار خوراک دهی را ادامه دهید. زیرا اینکار سبب ترشح انواع مواد و هورمون های موثر جهت رشد دام خواهد شد.
- پیشنهاد می شود بعد از مدتی که شما تجربه مناسبی را هم در بحث پرورش و هم در بحث فروش کسب کرده اید به دنبال گسترش کسب وکار خود از طریق جذب سرمایه گذار باشید. این سرمایه گذاری میتوانند از طرق مختلفی مانند گرفتن تسهیلات بانکی ، شریک و … صورت پذیرد .
- گله گوسفندان معمولا از انواع مختلف از گونه ها تشکیل شده است . قوچ ها ، میش ها ، بره ها سه عضو اصلی یک گله می باشند که باید برای نگهداری از هر کدام از این حیوانات دامداران استراتژی خاصی را مدنظر داشته باشند . کسانی که از گوسفندان به خوبی نگهداری می کنند می دانند که مزد این تلاش خود را به زودی می توانند دریافت کنند . به این صورت که چنانچه در زمینه گله داشتی مشغول باشند تولید شیر مناسب و بره زایی یا حتی چندقلوزایی خوبی دارند و همچنین اگر بره پرواری داشته باشند با وزن گیری مناسب و کاهش مرگ و میر گله می توانند سود خوبی را کسب نمایند .
ضدعفونی نمودن جایگاه نگهداری دام ها :
آهک ماده ای معدنی است که برای ضد عفونی و از بین بردن عوامل مضر و بیماری بسیار مفید می باشد و می تواند رطوبت را به خوبی جذب کند . برای از بین میکروب ها حتما از آن در دامداری های خود استفاده کنید. می توانید برای از بین بردن بو بد نیز از ترکیب آهک با فضولات نیز بهره ببرید. استفاده از انواع شعله افکن ها نیز روش دیگری برای ضدعفونی نمودن جایگاه می باشد.
نکته مهم بعدی این است که بهتره سعی نکنید که در یک محیط کوچک تعداد زیادی دام از جمله گوسفند و بز را نگهداری نمایید زیرا اینکار افزایش مشکلات در طول فصل پرواربندی خواهد شد و همچنین نباید از محیط های بسیار بزرگ نیز استفاده نمایید به این دلیل که باعث هدر رفت انرژی دام در هنگام پیاده روی های طولانی مدت خواهد شد.
آموزش دامپروری صحیح
با روش های تغذیه گوسفندان شیری و داشتی آشنا شوید
آموزش دامپروری | آموزش دامداری
از علوفه مغذی که نیازهای گوسفندان شما را به صورت کامل تامین کند استفاده کنید و توانایی مدیریتی و همچنین شبکه سازی خود را با جامعه موفق دامپروران کشور را افزایش دهید و از تجربه های آنان استفاده درست کنید.
سعی کنید در ابتدای کار از وام های با سود زیاد استفاده نکنید زیرا ممکن است در ادامه نتوانید به سوددهی کافی برسید و ضرر خواهید کرد.
توجه داشتن به اصلاح نژاد و چند قلوزایی از دیگر نکاتی است که در دامپروری های سنتی به ندرت مورد توجه قرار می گیرد در حالی که این امر پتانسیلی مهم در مجمتع های دامداری های صنعتی است که باعث چند برابر شدن نرخ سود آنان می شود.
در مراحل مختلف پرورش دام از جمله تولد، شیرخوارگی، آبستنی و … روش هایی را به کارگیرید که به حداکثر نرخ رشد و سود برسید و از جیره و سیستم تغذیه ای مخصوص همان مرحله استفاده کنید گوسفندان خود را از زمانی که بره شیری هستند درست پرورش دهید.
اگر شما فکر می کنید که دامداری های سنتی که از سیستم های باز و چرا در کوه و دشت استفاده می کنند درآمد بیشتری دارند باید حتما در طرز تفکر خود تجدید نظر کنید زیرا این قشر علاوه بر اتلاف انرژی زیاد ممکن است با یک خشکسالی و کاهش مرتع دچار مشکلات جدی شوند که بار هزینه ای بیشتری را برای آنان به وجود می آورد.
حتما گوسفندان خود را واکسینه کنید.
یکی دیگر از مشکلاتی که به تدریح برای گوسفند به وجود می آید از دست رفتن سلامت دندان ها می باشد . این موضوع با افزایش سن گوسفند رخ می دهد که باعث می شود تغذیه آنها با مشکل روبه رو شود. از این رو بهتر است که حداکثر زمان نگهداری گوسفندان خود را کاهش دهید و از تغذیه مناسب برای این حیوانات استفاده کنید.
- هر آنچه که در رابطه با نحوه صحیح مراقبت از گوسفندان در فصل زمستان نیاز خواهید داشت را در این مطلب می توانید بخوانید.
فواید متعادل بودن جیره:
متعادل بودن درصد مواد مغذی در جیره انواع گوسفندان ، موردی است که امروزه در زمینه شغل دامپروری بسیار مهم تلقی می شود . شاید بسیاری از دامدارانی که به روش سنتی دامپروری خود را اداره می کنند از موضوع بهره وری اطلاعی نداشته باشند ولی باید بدانید در صورت بالانس نبودن درصد مواد مغذی در جیره ، بسیاری از این مواد که با هزنیه زیاد تهیه می شوند بدون جذب در بدن دام دفع شده به صورتی که بدون رعایت این نکته معمولا به ازای هر 3 ماشین غلات که برای دام های خود مصرف می کنید یک ماشین آن در میان کودها از دامداری شما خارج می شود و از مالی خسارات هنگفتی را در طی سال برای شما به وجود می آورد. پس بهتر است حتما از جیره و فرمول متناسب با گله خود استفاده کنید. در صورت اطلاع نداشتن از نحوه صحیح جیره بندی می توانید از افراد جیره نویس که مهارت کافی را دارند کمک بخواهید.
در مورد سودآوری دامپروری اینجا بیشتر بخوانید.
اهمیت جلوگیری از شیوع بیماری ها در مجمتع دامداری چیست؟
هدف از دامپروری استفاده از فراورده های مختلف دامی و ارتقا کیفیت محصولاتی نظیر شیر ، گوشت ، پشم می باشد.
چنانچه تولیدات دام ها از کیفیت مناسبی برخوردار باشد ، دامداری سود آور و به صرفه می باشد. برای دست یابی به این هدف باید شرایط و امکانات لازم را برایدام ها فراهم را نمود. یکی از راه های رسیدن به این اهداف کنترل و پیشگیری از انواع بیمارهای دامی می باشد بی توجهی به این مورد ممکن خسارات جبران ناپذیری را برای این صنعت به وجود آورد.
مشاوره برای شروع شغل دامپروری :
یک نکته مهم دیگر که بیشتر برای افراد کم تجربه کاربرد دارد این است که این دسته دامدرانی که شاید مدت زمان کمی است که در این حوزه مشغول به فعالیت هستند و قصد دارند از نظرات و پیشنهادات دیگران نیز در بهبود روند کسب و کار خود استفاده کنند بهتر است واقعا سراغ کسانی جهت مشاوره و کسب تجربه بروند که خود از این روش های استفاده کرده و صاحب نظر و دانش کافی باشند چون به هر حال هستند افرادی که با وجود دانش کم، راهنمایی و مشاوره ای به شما می دهند که چه بسا خسارات متنوعی را نیز به بار آورد . پس حتما این نکته را مد نظر داشته باشید.
همیشه به دنبال استفاده از روش هایی باشید که منفعت اقتصادی به همراه داشته باشد زیرا واقعا تنها دلیل یک شخص دامدار برای تحمل زحمات فراوان این شغل بدست آوردن درآمد مناسب می باشد.
توجه داشتن به عدم تخریب مراتع موضوعی است که باید همه دامداران به آن اهمیت دهند .
در هنگام تغذیه و استفاده از مراتع تا حد امکان سعی کنید به پوشش مرتع آسیب وارد نکنید در این رابطه بهتر است عوامل تخریب مراتع را بشناسید که عبارتند از :
- عوامل انسانی : بوته کنی ، لگدمال کردن مرتع ، تبدیل مرتع به زمین کشاورزی ، چرای بی رویه و … .
- عوامل طبیعی : آتش سوزی ، آفات بیماری ها ، خشکسالی ، بادهای شدید
حداقل تعداد دام زنده لازم برای شروع کار چند راس باید باشد؟
اصولا شروع صحیح هر کسب و کاری بسیار بر آینده آن شغل اثر گذار است . برای شروع کار دامداری بهتر است تعداد دامی که خریداری می کنید به حدی باشد که سود آن بتواند پاسخگوی حداقل هزنیه های شما در طول یک فصل دامداری باشد . معمولا برای گله گوسفندان بر اساس اهداف پرورشی داشتی یا پرواری بهتر است که حداقل 25 تا 30 راس دام خریداری شود . برای گله های داشتی دامداران بهتر است تعداد میش که متناسب با یک قوچ است را خریداری نمایند .
چنانچه امکانات و سرمایه لازم را داشتید می توانید برای شروع کار 50 الی 60 راس میش و دو قوچ تهیه کنید و در طی سالیان بعد گله خود را گسترش دهید . برای این امر نباید فراموش کنید که با گسترش گله ، اطلاعات و آگاهی شما در کار دامداری نیز باید توسعه یابد و از این رو آموزش دامپروری را باید همیشه در اولویت کاریتان قرار دهید .
در سایت بازار گوسفند بخوانید: معرفی 10 محصول باورنکردنی که از اجزای بدن گاو تهیه میشوند.
شناسائی صفات مطلوب ظاهری در گوسفندان گوشتی ( یکی از نکات مهم در زمینه آموزش دامپروی )
الف- بره نر در هنگام تولد :
معمولا دامدارها هنگام زایش بعضی از بره های نر را بمنظور تولید قوچ برای گله خود باید درنظر بگیرند. در گوسفندان گوشتی آنچه در ابتدای تولد برای دامدار مهم است وزن بره هنگام تولد و رشد سریع آن تا پایان دوره شیرخوارگی می باشد . طبیعتا در تصمیم گیری ها خصوصيت نژادی نیز در نظر گرفته میشود معمولا سعی می شود بره درشت اندام بوده دارای دست و پای ظریف، کمر پهن و سر دارای ترکیب منظم باشد . هرچند تصمیم گیری در این مرحله کمی مشکل است ولی با سعی و دقت کافی می توان تعدادی بره نر بعنوان قوچ آینده در نظر گرفت و سپس وضع غذائی آنها را منظم نمود.
در اینگونه موارد دامدارها باید سعی نمایند که این نوع بره ها تا آنجا که ممکن است از شیر مادر استفاده کنند . در این مرحله وضع طبیعی نقاط مختلف بدن بره از جمله چانه، طرز راه رفتن، وضع پاها، اتصالی دنبه به بدن، طول و عرض دنبه، شکل دنبالچه، رنگ بدن، باید بررسی و جهت تصمیم گیری نهائی اطلاعات لازم جمع آوری گردد. بره نر مورد نظر باید از هر نظر سالم بوده و عاری از هرگونه بیماریهای ارثی باشد. اندام تناسلی بره بخصوص بیضه ها باید بازرسی شود زیرا گاهی اتفاق می افتد.
که یکی از بیضه ها از محوطه بطنی خارج نمی شود این مساله ممکن است بعدها وضع باروری را با مشکل مواجه نماید . دامداران باید سعی کنند تا آنجا که امکان دارد بره هایی را بعنوان قوچ گله در نظر بگیرند که بتواند خصوصیت نژادی را به نسل های بعدی منتقل نماید . برای این کار همانطوریکه اشاره شد ، حیوان از نظر خصوصیت نژادی حتی الامکان باید خالص باشد.
بدین معنی که از نظر رنگ کاملا تیپیک بوده لک های سیاه یا سفید اضافی نداشته باشد . این امر در خالص نمودن گله بی نهایت مهم است . اغلب دیده شده است که دامداران بدون در نظر گرفتن وضع رنگ و شکل ظاهری نژاد، خود دست به انتخاب بره نر می زنند. اگر چه در ابتدا ممکن است بره دارای بنیه قوی باشد ولی باید بدانند که این گونه پره ها نتیجه تلاقی دو نژاد مختلف می باشند و اگر چه از نظر رشد و وضعیت ظاهری بسیار خوب هستند، ولی امکان دارد این خصوصیت را به نسل بعدی منتقل ننمایند. به همین خاطر توصیه می شود دامدارها ابتدا گله خود را بر حسب نژادی که نگه می دارند خالص سازی کنند و آنگاه به تلاقی با نژاد های دیگر بپردازند.
ب- بره ماده در هنگام تولد :
معمولا دامداران هنگام تولد بره های ماده، هیچگونه انتخابی آنچنان که در مورد بره نر معمول است بعمل می آورند. به همین خاطر از بدو تولد تا آخر دوره شیر خوارگی باید سعی نمود که مراقبت های لازم جهت رشد بره ها به نحو مطلوب انجام و رعایت شود.
پ- شناسائی بره نر هنگام از شیر گرفتن:
بره های نر را در پایان شیرخوارگی مجددا مورد بررسی قرار می دهند چون در این مرحله دامدار تصمیم نهایی خود را در مورد استفاده از بره نر بعنوان قوچ گله و یا پرورش آن بمنظور پرواربندی و فروش آن می گیرد و بر همین اساس برنامه غذائی دام ها باید تنظیم شود.
در این مرحله گاه اتفاق می افتد که بره های نر دیگر که در ابتدا مورد توجه قرار نگرفته بودند بعلت رشد سریع تر از بره های نر انتخاب شده نمود بهتری پیدا کرده باشند. بره های نر مورد نظر باید از سلامت کامل برخوردار بوده و کاملا سرزنده و فعال باشند و اندام های مختلف دام باید بطور متناسب رشد نموده و از دور جلب نظر نماید.
علاوه بر نکات فوق، ناحيه پشت و کمر باید کاملا پهن بوده و نسبتا پر باشد. اگر چه این ناحیه سختی پس از بلوغ را نخواهد داشت ولی لمس مهره های کمر و زوائد مهره ای می تواند نشانه ای برای ارزیابی وضع رشد عضلات مربوطه باشد. ناحيه ران نیز بایستی کاملا قوام یافته باشد. بدین معنی که وقتی دنبه حیوان را بلند می کنیم از پشت، ران ها کاملا ضخیم دیده شوند. بيضه ها باید نسبتا آویزان بوده و حرارت جنسی کم کم آشکار شده باشد. این نوع بره ها که اصطلاحا به آنها پیش رس هم می گویند نسبت به سایر بره های نر، زودتر به حد بلوغ می رسند.
تهیه شده توسط سایت بازار گوسفند مرکز خرید دام زنده آنلاین
همکاران ما در این سایت علاوه بر فروش دام زنده، در تلاش اند تا با ایجاد محتوای با کیفیت و مناسب در جهت بهبود صنعت دامپروری گام های بلندی را بردارند تا بتوانیم شاهد پیشرفت این صنعت در کشورمان باشیم.
اگر به دنبال یافتن مرکزی معتبر جهت خرید مرغ و خروس محلی در تهران هستید، اینجا کلیک کنید.