بر طبق روال آموزشی همیشگی در سایت بازار گوسفند، این بار هم تصمیم گرفته ایم توضیحاتی در مورد تعاریف به کار رفته در صنعت دامداری و دامپروری به شما ارائه دهیم. در ادامه با ما همراه باشید.
در این مطلب به معرفی و تعریف مباحث موجود در شغل دامداری و دامداری می پردازیم . در ادامه با ما همراه باشید.
هدف از دامداری چیست؟
هدف از شغل دامپروری و دامداری تولید محصولاتی مانند شیر، گوشت، پشم است که از راه فروش آنها درآمدی برای دامدار حاصل گردد.
گوسفند چیست؟
معنی لغوی گوسفند یا گوسفپند به معنای حیوان اهلی مقدس می باشد. پستانداری بسیار مفید و علف خوار است. انسان ها می توانند از شیر، گوشت، پشم و پوست آن استفاده کنند.
به طور کلی به پرورش دام و نگهداری از نوع حیوانات خاصی که سبب تکمیل شدن بخشی از زنجیره غذایی انسان ها می شود دامپروری می گویند. رونق این شغل و صنعت ضرورت حیاتی برای تامین نیازهای غذایی بشر دارد.
گوسفندان ایرانی در حدود 27 نوع نژاد مختلف هستند که هر کدام قابلیت ها و پتانسیل های مختلفی را دارا می باشند.
- جهت اطلاع از قیمت گوسفند زنده کلیک کنید.
فرق گوسفند بالغ و بره چیست؟
گوسفند بالغ معمولا به حیوانی که بیشتر از یکسال سن داشته و توانایی تولید مثل را دارد گفته میشود و بره ها کم تر از یکسال سن داشته و قادر به تولید مثل نمی باشند.
بره به حیواناتی از نژاد گوسفندان گفته می شود که کم تر از یکسال سن دارند و هنوز توانایی تولید مثل کاملی نیز ندارند.
کامل ترین سایت دامداری و دامپروری
پشم گوسفندان
پشم گوسفندان به رشته ها و الیافی گفته می شود که از این حیوان در برابر تغیرات آب و هوایی حفاظت کرده و کاربردهایی زیادی نیز دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ویژگی ها و کاربرد پشم گوسفند اینجا کلیک کنید.
میش
به گوسفندان بالغ و ماده که توانایی تولید مثل دارند میش گفته می شود. بره ماده تیز به گوسفندانی اطلاق می شود که کم تر از یکسال سن دارند.
تفاوت بره ماده و میش:
میش یک گوسفند ماده بالغ است که توانایی آبستنی را دارد، در حالی که بره ماده هنوز نابالغ بوده و گوشت با کیفیت و زودپز تری نسبت به میش دارد. یک بره ماده پس از حدود 6 تا 8 ماه پس از تولد از نظر جنسی بالغ می شود.
قوچ
به گوسفندان نر بالغ که می تواند تولید مثل کند قوچ گفته می شود. درمورد اینکه قوچ چیست و چه ویژگی هایی دارد در یک مطلب جداگانه توضیحات کامل تری را ارائه کرده ایم . پیشنهاد می کنم سری به این مطلب بزنید.
گله
به گروهی از گوسفندان که به صورت دسته جمعی مورد پرورش و نگه داری قرار می گیرند گله می گویند.
چوپان و دامدار
به اشخاصی که به شغل دامداری و دامپروری مشغول هستند و از گوسفندان مراقبت و نگه داری می کنند چوپان و دامدار گفته میشود. دامداری نوعی علم مدیریت و پرورش انواع دام زنده می باشد. دامدار شخصی حقوقی یا حقیقی است که با روش هایی همچون تغذیه درست و اصلاح نژاد به صورت فنی و تجربی اقدام به تولید محصولات دامی می کند.
کشتارگاه
کشتارگاه به محلی اطلاق میشود که در آن به ذبح و کشتار انواع دام برای تولید محصولات گوشتی پرداخته میشود.
سیلاژ چیست ؟
سیلاژ یا سیلو کردن یک روش عمل آوری و نگهداری علوفه برای مدت زمانی در بحث تغذیه دام است.
معمولا از سیلوها برای ذخیره هر چه بهتر از علوفه های خشک از سیلو استفاده می کنند.
شیشک :
به گوسفندی که در دوران بلوغ هست به این معنا که مابین دوران بره بودن و بلوغ کامل است و تقریبا یک سال سن دارد شیشک گفته می شود. اما این کلمه در بعضی مناطق دارای تعاریف مختلفی می باشد .
بهاربند :
به فضایی بدون سقف در دامداری ها بهاربند گفته می شود. روش اغلب دامپروری ها به این شکل است که گوسفندان خود را روزها در این فضای نگهداری می کنند .
آغوز :
به نوع خاصی از شیر گفته می شود که تا حدود 48 ساعت بعد از متولد شدن بره از مادرش بدست می آید خوراندن آغوز به بره متولد شده برای اینکه در آینده جسمانی بره بسیار مهم است ، حتما باید انجام گیرید.
- بیشتر بخوانید: آغوز گوسفندی چیست؟
آغل :
مکانی سرپوشیده که برای نگهداری گوسفندان می باشد گفته می شود. آغل در کل بخشی از جایگاه نگهداری دام ها است.
اصطلاح نژاد یعنی چی؟
به دام هایی که از لحاظ ویژگی های ظاهری، رفتاری، فیزیولوژیکی، توانایی های تولیدی به یکی دیگر شباهت داشته باشند تحت عنوان یک نژاد خاص شناخته می شوند .
مرتع :
مرتع به منطقه ای که پوشیده از گیاهان علوفه ای است گفته می شود.
گوسفندان داشتی :
گله داشتی به گله ای گفته می شود که هدف دامپروران از نگهداری آنان تولید بره می باشد.
خوراک :
به طور عامبه هرنوع ماده ی قابل مصرف برای دام زنده که از ارزش غذایی برخوردار باشد خوراک گفته می شود . البته معمولا کلمه خوراک به ترکیبی از چندین نوع علوفه اطلاق می شود.
مواد مغذی برای دام زنده:
ماده مغذی به بخشی از خوراک مصرفی که پس از هضم می تواند نیازهای غذایی انواع دام زنده و گوسفندان را فراهم آورد ماده مغذی گفته می شود.
مانند: پروتئین، چربی ها، ویتامین، مواد معدنی، قندها
علوفه:
علوفه به مجموعه ای از انواع خوراک های مصرفی دام زنده گفته می شود که به تناسب اجزای تشکیل دهنده آن از ارزش غذایی خاصی برخوردار است. علوفه باید خوش خوراک، مغذی و پرحجم باشد. همچنین بر اساس شرایط مختلف شخص دامدار باید از انواع مختلف ترکیبات علوفه ای استفاده کند.
یونجه:
یونجه یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده جیره غذایی در دامداری ها محسوب می شود. این گیاه عالی، از ارزش غذایی زیادی برخوردار می باشد. به عنوان مثال یونجه سرشار از پروتئین، کلسیم و انرژی برای دام زنده می باشد.
کاه:
کاه به نسبت سایر گیاهان مصرفی در جیره غذایی دام های زنده از ارزش غذایی پایین تری برخوردار می باشد . کاه گیاه خشک و پرحجم محسوب می شود . اغلب این گیاه را به عنوان ماده سیر کننده به همراه علوفه های مغذی دیگر به صورت مخلوط شده برای دام زنده مصرف می کنند.
بره نوزاد:
عموما به بره ها از زمان تولد تا دو هفتگی بره نوزاد گفته می شود. نگهداری و تغذیه آنها نیازمند داشتن تجربه و مهارت می باشد . تغذیه این حیوانات تنها باید با شیر انجام شود.
بره شیر خوار:
مرحله بعد از نوزادی، شیرخوارگی می باشد که از هفته سوم تولد تا حدود 3 ماهگی بره ادامه پیدا می کند . در این مرحله بره ها را کم کم با تغذیه علوفه ای عادت داد.
بره پرواری:
سن بره پرواری از 3 ماه بعد از تولد شروع و تا حدود 6 ماهگی ادامه پیدا می کند. طرز پرورش و تغذیه این دسته از گوسفندان نیازمند توجه بسیار ویژه ای به جهات اقتصادی می باشند.
دامداری روستایی:
این نوع از دامداری در مناطقی انجام می شود که حداقل بیست خانواده ساکن داشته و در داخل و یا حاشیه روستا انجام می شود.
آمیخته گری : روشی مرسوم در کشورهای پیشرفته این صنعت می باشد و هدف از آن تلاقی چند نژاد مرغوب برای ، افزایش بهره وری می باشد.