در جریان خواص و مضرات روغن حیوانی هستید؟ اصلا می دانید روغن حیوانی چگونه روغنی است، چطور تهیه می شود و چه فوایدی برای بدن شما به ارمغان می آورد؟!
اگر آشنایی چندانی با روغن حیوانی و خواص و مضرات آن ندارید، جای خوبی آمده اید. ما در این مطلب قصد داریم از سیر تا پیاز خواص و مضرات روغن حیوانی را کف دستتان بگذاریم. برای آشنایی با یک خوشمزه یِ پرخاصیت آماده اید؟!
در این سایت بخوانید: آخرین تغییرات قیمت گوسفند زنده در تهران
روغن حیوانی چیست؟
روغن حیوانی که از آن تحت عنوان روغن کرمانشاهی و روغن زرد نیز یاد میشود، یکی از سالمترین، مفیدترین و خوشمزهترین روغنهای خوراکی تهیه شده از چربی شیر است. این فرآورده حیوانی که امروزه به دلیل بهرهمندی از خواص شگفت انگیز بسیار محبوب شده، طعم و بویی مطبوع و دلپسند داشته و از ارزش غذایی فوقالعاده ای برخوردار است. مرغوب ترین و اعلاترین روغن حیوانی ایران در استان کرمانشاه و شهرستان های این دیار کُردنشین تهیه می شود. اصلا به همین دلیل است که این روغن خوش آب و رنگ را به کرمانشاه منسوب دانسته و آن را با نام روغن کرمانشاهی می شناسند!
طرز تهیه روغن حیوانی
اگر جویای طرز تهیه روغن حیوانی هستید، باید خدمتتان عرض کنیم که این خوشمزهیِ مفید طی یک فرآیند کاملا سنتی آماده شده و در اختیار مصرف کنندگان قرار میگیرد. همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، روغن زرد فرآورده ای حیوانی است که از چربی شیر به دست می آید. برای تهیه این روغن پرطرفدار شیر تازه گاو یا گوسفند را به ماست تبدیل می نمایند. ماست تهیه شده از این طریق را به مدت 24 ساعت در مکانی خنک نگهداری نموده و پس از آن، داخل مَشک ریخته و به دوغ تبدیل می کنند. می دانید مَشک چیست؟!
مشک که به احتمال زیاد آن را با نام خیک نیز می شناسید، انباره ای چرمین از جنس پوست بُز، گوسفند یا گوساله است. استفاده از این ظرف که برای نگهداری آب و روغن و تهیه دوغ و کره به کار گرفته می شود، در بین ایلات و عشایر بسیار مرسوم می باشد.
در طی فرآیند تهیه روغن حیوانی، ماست به دست آمده از شیر تازه گاو یا گوسفند را داخل مشک ریخته و تکان می دهند تا به دوغ تبدیل شود. تکان دادن مشک تا زمانی ادامه پیدا می کند که گویچه های روغن به یکدیگر چسبیده و کره تشکیل گردد. حال زمان آن فرا رسیده که دوغ داخل مشک را در ظرفی خالی نموده و کره را از آن جدا نمایند. پس از جداسازی کره، آن را داخل قابلمه ریخته و روی حرارت قرار می دهند تا دوغ موجود در آن تبخیر شده و به خلوص کامل برسد. آنچه باقی می ماند، روغن حیوانی است. به همین سادگی، به همین خوشمزگی!
شاید عجیب به نظر برسد، اما حقیقت این است که طعم و عطر روغن حیوانی به دست آمده از این طریق تا حد قابل توجهی به خوراک دام بستگی دارد. بی شک مزه روغن حیوانی تهیه شده از شیر گاو و گوسفندانی که در مراتع سرسبز می چَرَند و از گیاهان معطر مناطق مرتفع کوهستانی تغذیه می کنند، عالی است! چیزی که در استان کرمانشاه علی الخصوص در میانه های فصل بهار و پاییز زیاد است، گیاهان سبز و معطر است. به همین دلیل است که بو و مزه روغن کرمانشاهی زبانزد خاص و عام بوده و مردم برای خرید روغن تهیه شده در این استان سر و دست می شکنند!
تفاوت روغن حیوانی گوسفندی و گاوی
یک سوال پرتکرار؛ آیا روغن حیوانی تهیه شده از شیر گوسفند با روغن به دست آمده از شیر گاو فرق دارد؟!
اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که هر دو نوع روغن حیوانی گاوی و گوسفندی را امتحان کرده اید، مسلما به خوبی به تفاوت های این دو واقفید. همان طور که تا بدین جا گفتیم، روغن حیوانی یک روغن اصیل ایرانی است که طعمی فوق العاده و بویی فراموش نشدنی دارد. اگر سلامتی بزرگترین دغدغه زندگیتان باشد؛ بی شک به دنبال جایگزینی درخور شأن برای روغن های پالم دار و تراریخته امروزی می گردید. چه گزینه ای بهتر و سالم تر از روغن حیوانی که سرشار از مواد معدنی، پروتئین و انواع آنتی اکسیدان های مورد نیاز بدن است؟!
روغن حیوانی را بسته به نوع شیری که در تهیه آن مورد استفاده قرار می دهند، به دو نوع گاوی و گوسفندی تقسیم بندی می کنند. اگرچه طرز تهیه هر دو نوع این روغن ها یکسان است، اما تفاوت در برخی ویژگی ها موجب بروز تفاوت های کُلی میان آن ها شده است.
خواص و مضرات روغن حیوانی گاوی و گوسفندی
تفاوت در طبع روغن حیوانی گاوی و گوسفندی
تفاوت در طبع روغن حیوانی گاوی و گوسفندی یکی از حائز اهمیتترین تفاوتهایی است که عدم توجه به آن در هنگام استفاده از این روغن پر خاصیت، می تواند دردسرساز شود. اگر می خواهید از یک رژیم غذایی سالم پیروی کرده و در نتیجه یک زندگی سالم را تجربه کنید، از طبع مواد غذایی غافل نشوید که حسابی ضرر خواهید کرد.
طبع روغن حیوانی گاوی سرد بوده و از همین رو مصرف آن به افراد دارای طبع گرم توصیه می گردد. این در حالی است که روغن حیوانی گوسفندی دارای طبعی گرم بوده و گزینه ای مناسب برای افرادی محسوب می شود که سرد مزاجند. به یاد داشته باشید که عدم توجه به این موضوع می تواند واکنش های بدنی شدیدی بروز جوش و مشکلات گوارشی را به همراه داشته باشد.
تفاوت در تاثیر بر سیستم گوارشی
روغن حیوانی گاوی بسیار سبک بوده و از همین رو زودتر از نوع گوسفندی هضم می شود. علاوه بر این، انرژی حاصل از چربی روغن حیوانی گاوی در مقایسه با نوع گوسفندی راحت تر جذب می گردد. اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که معده کم کاری دارید و قادر به هضم زود هنگام لاکتوز شیر نیستید، روغن گاوی بهترین گزینه ای است که پیش رو دارید.
تفاوت در عملکرد مغز
یکی از مهم ترین مسائلی که موجب ایجاد تفاوت میان روغن حیوانی گاوی و گوسفندی شده، نحوه عملکرد آن ها بر مغز است. شاید برایتان غیر قابل باور به نظر برسد، اما حقیقت این است که روغن حیوانی گاوی رشد مغز را به طور معجزه آسایی افزایش می دهد. این نوع روغن نقش غیر قابل انکاری در تقویت حافظه و پیشگیری از ابتلا به آلزایمر داشته و از همین رو؛ پیشنهادی طلایی برای سالمندان و کودکان محسوب می شود.
تفاوت، خواص و مضرات روغن حیوانی گوسفندی و گاوی
تفاوت در مسائل جنسی
تاثیر این محصولات لبنی خوشمزه و پر خاصیت بر مسائل جنسی یکی از مهم ترین نکاتی است که موجب ایجاد تفاوت بین آن ها شده است. جالب است بدانید که استفاده از روغن حیوانی گوسفندی قوای جنسی آقایان را به طور شگفت انگیزی تقویت می کند. خانم های باردار نیز با استفاده متعادل از نوع گوسفندی این روغن در سه ماهه سوم بارداری می توانند زمینه تجربه یک زایمان راحت و بی دردسر را برای خود فراهم سازند.
تفاوت در ارزش غذایی
تفاوت در ارزش غذایی از دیگر تفاوت های بارز روغن حیوانی گاوی و گوسفندی است. اگر به دنبال یک منبع غنی پروتئین، چربی و انرژی می گردید، روغن گوسفندی گزینه ای ایده آل برای شماست. اما اگر به فکر استفاده از یک ماده غذایی حاوی مقادیر بسیار زیاد آنتی اکسیدان هستید، خرید روغن گاوی را در دستور کارتان قرار دهید.
تفاوت در عطر و طعم
اگر فکر می کنید روغن حیوانی گاوی و گوسفندی از نظر عطر و طعم بسیار مشابه یکدیگرند، سخت در اشتباهید. روغن حیوانی گاوی طعمی بسیار ملایم و عطری متعادل دارد. این در حالی است که عطر و طعم روغن زرد گوسفندی بسیار تیزتر بوده و از همین رو؛ این روغن طرفداران خاص خود را دارد!
با خواص و مضرات روغن حیوانی آشنا شوید!
آشنایی با خواص و مضرات روغن حیوانی شما را مجاب می کند که هر چه سریع تر روغن های پالم دار و مضر امروزی را از سبد غذاییتان حذف کنید. اگر با خواص و مضرات روغن حیوانی آشنا نیستید، تیترهای بعدی را به هیچ قیمتی از دست ندهید که حسابی ضرر خواهید کرد!
با روغن حیوانی به جنگ کلسترول بروید!
اگر جزء علاقهمندان به آشنایی با خواص و مضرات روغن حیوانی هستید و میانه خوبی با کلسترول ندارید؛ باید بدانید که روغن حیوانی سالمترین گزینهای است که پیش رو دارید. چربی پایین روغن حیوانی در مقایسه با روغن های تراریخته امروزی بسیار ناچیز بوده و این موضوع تاثیر به سزایی بر سرعت هضم آن دارد. شاید برایتان عجیب و غریب باشد، اما نتایج تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که روغن حیوانی کلسترول را به طور معجزه آسایی کاهش داده و سلامت شما را تضمین می کند!
روغن حیوانی ضامن سلامت دستگاه گوارش شماست!
آنان که اهمیت زیادی به خواص و مضرات روغن حیوانی می دهند، به خوبی آگاهند که این فرآورده حیوانی نقش غیر قابل انکاری در سلامت دستگاه گوارش ایفا می کند. جالب است بدانید که این روغن سرشار از اسید بوتیریک بوده و استفاده از آن موجب کاهش التهاب و بهبود سیستم گوارشی می شود. اگر از ترشح اسید معده به ستوه آمده اید و در هضم درست و به موقع غذا به مشکل برخورده اید، روغن حیوانی بخورید!
با خوردن روغن حیوانی سیستم ایمنی بدنتان را تقویت کنید!
اگر جویای خواص و مضرات روغن حیوانی هستید، باید بدانید که این روغن نقش چشمگیری در تقویت سیستم ایمنی بدن ایفا می کند. وجود مقادیر فراوان آنتی اکسیدان در روغن حیوانی موجبات افزایش توانایی بدن در جذب ویتامین های گوناگون و مواد معدنی را فراهم می سازد. بی شک این موضوع تقویت سیستم ایمنی بدن را در پی داشته و سلامت مصرف کنندگان را تضمین می نماید.
روغن حیوانی بخورید، ویتامین های ضروری را جذب کنید!
روغن حیوانی پر شده است از ویتامین های محلول در چربی نظیر ویتامین A، E، D و K که تاثیر به سزایی در تقویت عملکرد سیستم ایمنی مغز، قلب و استخوان دارند. اگر می خواهید بدنتان سرشار از این ویتامین ها باشد، در حد تعادل روغن حیوانی نوش جان کنید!
خواص و مضرات روغن حیوانی
روغن حیوانی دشمن سر سخت سرطان و التهاب است!
اگر بگوییم استفاده از روغن حیوانی در درمان بیماری هایی همچون کولیت زخمی و کرون موثر است، گزاف نگفته ایم. وجود مقادیر فراوان اسید لینولئیک در این روغن مقاومت انسولین را بهبود بخشیده و باعث افزایش پتانسیل مبارزه با سرطان می شود. خلاصه این که اگر از ابتلا به سرطان و التهاب وحشت دارید، روغن حیوانی را جایگزین روغن های تراریخته امروزی کنید.
با مصرف روغن حیوانی انرژی مورد نیاز بدنتان را تامین کنید!
اگر علاقه وافری به آشنایی با خواص و مضرات روغن حیوانی دارید، باید بدانید که بدن برای انجام عملکردهای حیاتی نیازمند چربیهای ویژهای است که در روغن زرد یافت میشوند. برای مثال بدن شما برای حمایت از مغز یا حفاظت از دیواره های شکم در مقابل اسیدهای هاضمه به چنین چربی هایی نیاز دارد. برای آن که بتوانید بدن را در راستای تامین انرژی ضروری مورد نیازش یاری دهید؛ روغن حیوانی مصرف کنید.
از نقطه دود بالای روغن حیوانی متعجب خواهید شد!
متخصصان تغذیه بر این باورند که روغن حیوانی گزینه ای ایده آل برای پخت و پز و علی الخصوص سرخ کردن غذاها است. می دانید چرا؟
چون نقطه دود روغن حیوانی بسیار بالا بوده و به رادیکال های آزادی که بسیار مضر و دردسرساز هستند، تجزیه نمی شود. دمای بالا نیز نمی تواند باعث شود که این روغن گازهای سمی اتساع نموده و باعث مسمومیت و بیماری گردد. پس سایر روغن ها را دور ریخته و این روغن بی نظیر را در رژیم غذاییتان بگنجانید.
با روغن حیوانی سوختگی را درمان کنید!
شاید باور این موضوع برای شما که در به در به دنبال آشنایی با خواص و مضرات روغن حیوانی هستید، دشوار باشد. اما حقیقت این است که روغن حیوانی متداول ترین و موثرترین درمان طبیعی سوختگی است. اگر قسمتی از بدنتان سوخته، متورم، ملتهب و یا خشک شده است؛ کافیست مقداری از این روغن را به عنوان مرطوب کننده روی آن قرار دهید. آن وقت معجزه را با چشم هایتان خواهید دید!
خواص و مضرات روغن زرد
خواص روغن حیوانی گوسفندی و گاوی در علم پزشکی بر هیچ کس پوشیده نیست. از سوی دیگر خواص روغن حیوانی در طب سنتی نیز برای بزرگ و کوچک اثبات شده است. دوست دارید با دیگر فواید شگفت انگیز این روغن خوش طعم و عطر آشنا شوید؟!
- تامین انرژی
- زیبایی چهره
- بهبود دید و تقویت چشم
- درمان سرفه
- تسکین یبوست
- تاثیر مثبت بر خلق و خو
- و…
هر ماده غذایی در عین بهره مندی از خواص متعدد و متنوع، مضراتی نیز دارد. بی شک روغن حیوانی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و دارای مضراتی است که دست بر قضا چندان به چشم نمی آیند. برای مثال زیاده روی در مصرف این روغن موجب افزایش خطر اضافه وزن و چاقی شده، دستگاه گوارش را تهدید نموده و معده را ضعیف می کند. ابتلا به بیماری کبد چرب و سایر بیماری های قلبی- عروقی از دیگر نتایج تلخ استفاده بیش از اندازه از روغن کرمانشاهی است.
در مورد روغن لانولین یکی از محصولات بدست آمده از گوسفندان است اینجا بیشتر بخوانید.