معرفی 6 راهکار برای کاهش بوی ناخوشایند گوسفندان
اگر در کار پرورش گوسفند و دامپروری تازه کار هستید یا به طور اتفاقی در کنار یک گله گوسفند قرار گرفتهاید، ممکن است بوی گوسفندان برای شما تا حدودی ناخوشایند باشد. با اینکه مردم عشایرنشین و روستایی به استشمام بو گوسفند عادت کردهاند و حتی بسیاری به آن علاقه مند هستند اما به هر حال این رایحه ممکن است برای اشخاصی ناخوشایند باشد.
البته چنین بویی تنها در دامداریها احساس نمیشود، ممکن است حتی ژاکت یا هر نوع منسوجاتی که از پشم گوسفندان هم تهیه شده باشد، این بو را در محیط منتشر کنند.
امروز در سایت بازار گوسفند قصد داریم در مورد دلایل بوی بد (البته به عقیده برخی از مردم) صحبت کنیم و بعضی از راهکارهای موثر برای کاهش شدت آن را به شما عزیزان معرفی نماییم.
- در وب سایت بازار گوسفند بهترین قیمت گوسفند زنده در تهران را از ما بخواهید.
چرا گوسفندان بو میدهند؟
بوی گوسفند میتواند بر اساس دلایل مختلفی ایجاد شود. دلایلی همچون نوع زیستگاه و تغذیه این حیوانات، شرایط نگهداری و لانولین موجود در پشم گوسفند.
بوی طبیعی گوسفند
بوی بدن گوسفندان قوی و محرک است. جالب است بدانید که به جز عوامل بالا نژاد و جنسیت گوسفندان نیز ممکن است بر شدت و نوع بوی این حیوانات تاثیر بگذارند. برای مثال معمولاً گوسفندان نر قوی تر نسبت به گوسفندان ماده دارند و همچنین گوسفندانی که با رژیم غذایی پر پروتئین تغذیه میشوند هم ممکن است بوی قویتری نسبت به سایر گوسفندان داشته باشند.
چرا برخی گوسفندان نسبت به سایر حیوانات بوی منحصر به فردی تری دارند؟
به دلایل مختلف، گوسفند عطر و بوی منحصر به فردی دارد. اول اینکه گوسفندها حیواناتی اجتماعی هستند و زمانی که تعداد زیادی از آنها دور هم جمع میشوند، از طریق بو با همدیگر ارتباط برقرار میکنند. برخورداری از یک رایحه مشخص به آنها کمک میکند تا یکدیگر را بشناسند و راحت تری مسیر گله را پیدا کنند.
به جز این از آنجایی که گوسفندان دارای پوشش پشمی ضخیمی هستند که گرما و رطوبت را جذب میکند، ممکن است در اثر گسترش قارچ ها و باکتری ها بر روی پوست رایحهای زننده پیدا کنند.
نقش لانولین (چربی پشم) در بوی گوسفند چیست؟
لانولین (غدد چربی گوسفند) که به عنوان یک نرم کننده طبیعی کاربرد دارد و پشم گوسفند را نرم و انعطاف پذیر نگه میدارد، مخلوط پیچیدهای از اسیدهای چربی، استرها و الکل تولید میکند. رایحه تولید شده از این غدد که معمولاً بوی مشخصی نیز دارد، شدت بوی بدن گوسفندان را بسیار تقویت میکند.
به طور کلی لانولین به دلیل خاصیت مرطوب کنندگی در انواع لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده می شود. در صنایع تولیدی این قبیل محصولات نیز برای کاهش بوی این ماده، آن را با فناوریهای مختلف تصفیه و بوزدایی میکنند. اما با این وجود ممکن است مقداری بو باز هم باقی بماند. لانولین به پشم گوسفندان خاصیت آب گریزی میبخشد به همین دلیل بوی آن زمانی که پشم خیس است، تندتر و شدیدتر میشود.
بررسی عوامل موثر بر بو گوسفند
غذای گوسفندان
در پاسخ به این سوال که آیا جیره مصرفی این حیوانات بر شدت بوی بدن آنها تاثیر گذار است یا نه؟ باید پاسخ بدهیم بله، غذا عامل اصلی بوی بد گوسفند است. بوی پشم و مدفوع آنها ممکن است بسته به نوعی غذایی که میخورند، متفاوت باشد. رژیم غذایی سرشار از مواد حاوی گوگرد میتواند بوی گوسفند را بدتر کند. با این حال یک وعده غذایی حاوی علوفه تازه و تمیز، میتواند بوی مطبوع تری را به وجود آورد.
تهویه اصولی هوای محیط
اگر دامداری شما به دستگاه های تهویه هوا مجهز نباشد باید خود را برای مشکلاتی مثل ابتلا شدن گوسفندان به بیماریهای تنفسی، رشد قارچ و کپک ها و استشمام دائمی بوی نامطبوع حاصل از مدفوع و ادرار گوسفندان آماده کنید.
سلامتی گوسفند
سالم بودن گوسفندان نیز میتواند بر بوی آنها تاثیر گذار باشد. بیماریهایی مثل عفونت یا مشکلات گوارشی سبب ایجاد بو نامطبوع در بدن این حیوانات میشود.
با انجام معاینات روتین بهداشت و اقدامات پیشگیرانه علاوه بر حفظ سلامت گوسفندان از شر بوی نامطبوع گوسفند هم خلاص خواهید شد.
زیستگاه گوسفندان
عامل دیگری که بر بو بدن این حیوانات اثر گذار است به محل نگهداری و زیستگاه آنها مربوط میشود. نظافت مرتب و رعایت نکات بهداشتی به شدت برای کاهش بو در کل دامداری ضرورت دارد. تهویه و فضای نگهداری مناسب میتواند بسیار کمک کننده باشد.
در ضمن جمع آوری و دپوی مناسب کود جمع آوری شده و سپس خروج منظم آن از دامداری نیز باعث کاهش شدت بوی ناخوشایند دامداری ها خواهد شد.
در این سایت بخوانید: معرفی بهترین مرکز فروش مرغ و خروس محلی در تهران
چگونه بوی بد گوسفند را از بین ببریم؟
روشهای مختلفی برای اینکار وجود دارد. شیوههای مثل برش پشم اضافی، استفاده از خوشبوکننده های طبیعی، استفاده از تهویه و بستر مناسب در جایگاه نگهداری، نظافت جایگاه و خارج کردن کودهای انباشته شده، از جمله این راهکار های به شمار میآیند.
چیدن پشم و برس کشیدن پشم گوسفند:
اولین قدم برای از بین بردن بوی گوسفندان، تمیز نگهداشتن آنها است. قیچی کردن پشمهای اضافی و برس کشیدن پشم این حیوانات برای جلوگیری از چسبیدن مدفوع به این بخش از بدن آنها، از شدت بوی نامطبوع گوسفندان میکاهد. علاوه بر این موضوع تمیز کردن منظم محل نگهداری آن و جمع آوری هرگونه آلودگی و کود، بسیار کمک کننده هستند.
استفاده کردن از خوشبو کننده های طبیعی:
بهرهگیری از خوشبوکننده های طبیعی یکی دیگر از روش های خلاص شدن از شر بوی بد گوسفند است. شما میتوانید در اطراف دامداری خود درخت و گلهای متنوعی بکارید. همچنین میتوانید جوش شیرین مخلوط شده با کمی آب را روی پشم گوسفند بمالید و پس از گذشت چند ساعت، آن پشم را برس بکشید. همچنین به این محلول میتوانید نعناع و اسطوخودوس هم اضافه نمایید.
استفاده از یک بستر مناسب برای کف سازی جایگاه دامداری:
پیدا کردن منبع بوی بد گله گوسفندان بسیار مهم است. به نظر اکثر بو بد محل نگهداری گوسفندان به خاطر مدفوع و ادراری است که در کف جایگاه جمع شده و مشکلاتی را به وجود میآورد. امروزه در دامداری های صنعتی با استفاده از بسترهایی مثل پالتهای پلاستیکی و شیب بندی جهت هدایت آب تا حدودی این مشکلات برطرف شده است.
استفاده از محصولات تجاری:
خوشبوکننده های هوا صنعتی علاوه بر انتشار رایحه خوب و دلپذیر در هوا، میتوانند به تصیفه هوای محیط و دفع گاز آمونیاک هم کمک کنند. البته استفاده از این دستگاه ها در گاوداری های صنعتی بیشتر کاربرد دارد.
نحوه کنترل و از بین بردن بوی بد بز
بز ها به نسبت باقی دام ها حیوانی بد بو تری برای پرورش و نگهداری هستند تا جایی که بوی نامطبوع آنها بیشتر به ادرار این حیوانات مربوط میشود از فواصل دور نیز قابل استشمام است. در ادامه چند روش موثر برای خلاصی از شر بوی بد بز ها را معرفی خواهیم کرد.
4 روش برای کنترل بوی نامطبوع بز
اخته کردن بز
اخته کردن که به آن عقیم سازی نیز گفته میشود یک روش ساده است که توسط دامپزشکان به جهت برداشتن بیضه های این حیوانات انجام میشود. بزها نر در طول فصل تولید مثل هورمونهای زیادی تولید میکنند که باعث میشود که آن روی بدن خود ادرار کنند. این عمل میتواند باعث شود که بدن بز های گله شما بوی نامطبوع بگیرند. البته برداشتن بیضه ها با اینکه سبب کاهش بوی بد بدن بزها میشود اما به دلیل عواقبی که دارد، باید بیشتر بررسی شود چون که به طور مستقیم بر فرایند تولیدی این حیوانات اثر گذار است.
استفاده از مواد خوشبو کننده و جوش شیرین
در محل نگهداری این حیوانات میتوان از محصولات خوشبو کننده جدیدی که بیشتر به شکل پودر است و سبب جذب آمونیاک اضافی محیط میشود، استفاده کنید. همچنین با استفاده از جوش شیرین (کربنات سدیم) میتوان بوی ادرار بزها در محیط نگهداری این حیوانات را جذب کرد. در ضمن از آنجایی که جوش شیرین برای این حیوانات خطری ندارد، به راحتی میتوان آن را بر روی محیط نگهداری آنها پخش کرد.
استفاده از بستر مناسب و قابل پاکسازی
تمیز کردن و نظافت بستر ساختمان نگهداری این حیوانات موثر ترین راه برای کاهش بوی نامطبوع بز ها است. با استفاده از پالت های پلاستیکی مخصوص یا بتن کردن بستر و همچنین استفاده از خاک اره یا کاه میتوان به جز دفع رطوبت محیط، بستر دامداری را به خوبی نظافت کرد. در ضمن استفاده از پودر آهک نیز برای ضدعفونی کردن و جذب رطوبت بسیار کاربرد دارد.