شما فکر میکنید گوسفند حیوانی هوشیار است؟
اگر پاسخ شما به این سوال مثبت نباشد، ممکن است با خواندن این مطلب از سایت دام سبز کمی متعجب شوید. با اینکه گوسفندان جزو باهوشترین حیوانات نیستند، اما رفتار طبیعی و بررسی های مطالعاتی مختلف نشان میدهد که گوسفندان برخلاف تفکر عموم مردم، از ضریب هوشی بالایی در مقایسه با سایر حیوانات برخوردار میباشند.
صرف نظر از تحقیقات صورت گرفته با کمی تعامل با این حیوانات اجتماعی (تمایل به زندگی گلهای دارند) به خوبی متوجه این موضوع خواهید شد.
در این مقاله به بررسی موضوع باهوش بودن گوسفندان و برخی از خصوصیات مغزی آنها میپردازیم.
از خدمات این سایت: فروش گوسفند زنده در استان تهران
کارکرد مغز گوسفند چگونه است؟
به مانند سایر پستانداران مغز گوسفند از ماده خاکستری و سفید تشکل شده است. این مغز به اندازه مغز انسان شیار و چین ندارد. با این وجود آنها قادر به فکر کردن هستند. همچون مغز انسان، گوسفندان هم دارای مغز پیشین هستند. مغز پیشین امکان تفکر و کنترل حواس و حرکت را فراهم میکند.
اینکه گوسفندان دارای مغز پیشین هستند، نشان دهنده این است که آنها میتوانند فکر کنند.
البته دستگاه عصبی گوسفند دارای یک ساقه مغز است که پیامهای عصبی را از این قسمت به سایر اندامهای بدن این حیوانات ارسال و دریافت میکند.
مخچه به گوسفند اجازه میدهد تا از ماهیچههای خود استفاده کند و به اطراف حرکت نمایید و همچنین این امکان را به گوسفندان میدهد که در اطراف گله خود بمانند. وجود این بخش برای سلامتی و بقای گوسفند ضروری است.
یکی از ویژگیهای برتری که مغز گوسفند دارد، در بخش پیاز بویایی مغز این حیوان نهفته است. اندازه پیاز بویایی مغز گوسفند تا سه برابر بزرگتر از پیاز بویایی مغز انسان است. وجود این بخش برای حیات گوسفندان ضروری است، زیرا آنها باید قادر به استشمام چیزهای مختلف در دور دست باشند. به عنوان مثال، گوسفند باید بوی حیوانات درنده را قبل از اینکه خیلی نزدیک شوند، تشخیص بدهند.
در این وب سایت بخوانید: زمان آبستنی بز چند روز است؟
گوسفندان از چه نظر باهوش هستند؟
گوسفندان دارای ویژگیهای شناختی و حافظهای هستند که بسیار فراتر از آن چیزی است که در گذشته تصور میکردیم. داشتن چنین خصوصیاتی یکی از دلایل رفتار آرام و دوست داشتنی آنها است. این حیوانات به سبب همین خصوصیات میتوانند از هم نوعان خود دفاع کنند. به طور کلی گوسفندان طیف وسیعی از احساسات را میتوانند تجربه کنند.
بر اساس مطالعهای که در سال 2001 در چین انجام شد، مشخص شد که گوسفندان قادرند حتی تا 50 چهره را برای مدت طولانی به خاطر بسپارند و آنها را به خوبی تشخیص بدهند. مدت این به یاد ماندن در حافظه تا دو سال هم میرسد!. حتی یادآوری بسیاری از چهره ها هم برای انسانها کار مشکلی است. اما خب به نظر میرسد، گوسفندان به خوبی از چنین ویژگی بهره مند میباشند.
در ضمن جال است بدانید که هنگامی که گوسفندان پس از مدتی چهرهای را بشناسند، سر و صدا میکنند.
گوسفندان سریع یاد میگیرند:
این حیوانات به طرز شگفت انگیزی توانایی یادگیری سریع را دارند. آنها زمانی چیزی را به صورت بصری درک کنند، آن را به بهترین شکل ممکن یاد میگیرند. در یک آزمایش با شرایط خاص مشخص شد که آنها میتوانند یاد بگیرند که چگونه وسایل را بر اساس رنگ انتخاب کنند.
گوسفندان همچنین متوجه این موضوع هستند که با پوشاندن یک وسیله، آن وسیله هنوز ناپدید نشده است و در همان مکان وجود دارد. گوسفند حتی در زمان تلاش برای نشان دادن احساسات مختلف خود، قادر به تولید صداهای گوناگونی است. این حیوانات از روی حالات صورت هم نوعان خود میتوانند احساسات آنها را متوجه شوند.
گوسفندان به خوبی شرایط اطراف خود را تحت نظر دارند:
به جز آگاهی از محیط اطراف خود، این حیوانات همچنین میدانند که چه زمانی بیماری هستند و به سمت گیاهانی برای خوردن تمایل پیدا میکنند، که از فواید آن را برای رفع این مشکل اطلاع دارند.
مشخص شده که آنها گیاهانی را در دوران بیماری دوست بخورند که برای درمان یا تسکین درد مفید هستند. به طور اساسی گوسفندان به اندازه کافی باهوش هستند که شرایط خاص و خطرناک را درک کنند. همچنین گوسفند میتواند با تماشای دیگر اعضای گله خود روشها و راه های جدیدی برای زنده ماندن را بیاموزد. یکی از اساسی ترین دلایل ماندن گوسفند در گله همین موضوع است. در این گونه حالتی هر گوسفند به طور جداگانه مراقب گوسفندان دیگر و موارد خطرناک است.
جهت خرید خروس محلی با ما تماس بگیرید.
هر گوسفند گله میتواند رفتاری منحصر به فرد داشته باشد:
اگر از چوپانان و دامداران بپرسید، آنها به شما خواهند گفت که چنین موضوعی حقیقت دارد.
مطالعاتی انجام شده که در آن گوسفندان از نظر صفات زیر با یکدیگر میتوانند تفاوتهایی داشته باشند.
این صفات عبارتند از:
- اضطراب
- سطح فعالیت
- جسارت
- رفتار مادرانه و مراقبت از بره ها
- رفتار گلهای
همانطور که اشاره شد، گوسفند طیف کاملی از احساسات را تجربه میکنند. رفتاری که یک گوسفند از خود بروز میدهد به نحوه تجربه آن از اتفاقات مختلف در طول حیاتی که دارد، مرتبط میشود.
بینایی و شنوایی گوسفند
دید محیطی فوق العاده گوسفندان به دیگر توانایی آنها میافزاید. این حیوانات حتی میتوانند آنچه را که پشت سرشان است را تا اندازه قابل توجه مشاهده نمایند، بدون اینکه نیاز به چرخاندن سر خود داشته باشند. علاوه بر این ویژگی، کشف شده است که گوسفندان میتوانند تعدادی رنگ مختلف را ببینند. البته آنها با دیدن برخی رنگها احساس خطر میکنند.
قدرت شنوایی بالایی نیز دارند. این توانایی به ایمن ماندن بیشتر از حملات هرگونه حیوان شکارچی یا مورد خطرناک دیگری بسیار کمک میکند. آناتومی گوشهای گوسفندان قابلیت جابجایی برای رسیدن به شنوایی بهتر را دارا است.
تفاوت ساختار مغز انسان و گوسفند
در بسیاری از کلاسهای علمی به دلیل شباهتی که بین آناتومی این دو نوع مغز وجود دارد، از مغز گوسفند برای تشریح و بررسی کاردکردهای مغز انسان استفاده میشود. با وجود شباهتهای مختلف اما تفاوتهایی نیز بین مغز گوسفند و انسان وجود دارد که برخی از آنها را در این بخش معرفی خواهیم کرد.
تفاوت در اندازه و شکل مغز گوسفند و مغز انسان در ساختار شبیه به مغز سایر پستانداران هستند. هر کدام شامل یک مخ، مخچه و ساقه مغز میباشند. اما مغز گوسفند کوچکتر است و وزن آن حدود 140 گرم یا تقریباً یک دهم وزن مغز یک انسان بالغ است. بخش مخ در گوسفندان درازتر از انسان است و مخچه و ساقه مغز به جای اینکه در زیر مخ قرار گیرند در پشت مخ قرار دارند. دلیل این تفاوت به این خاطر است که گوسفندان به عنوان حیوانات چهارپا دارای ستون فقرات افقی هستند، در حالی که ستون فقرات انسانها عمودی میباشد.
لوب پیشانی یا لوب قدامی
یک تفاوت عمده دیگر این است که این قسمت از مغز در گوسفند نسبت به اندازه کلی مغز بسیار کوچک است. این ناحیه از مغز وظیفه تجزیه و تحلیل و همچنین تفکر انتزاعی را برعهده دارد. اندازه نسبی لوب پیشانی مغز و همچنین برجستگیهای آن شاخصی مهم در میزان هوش هر گونه است. اگرچه در نظر عموم مردم گوسفندان حیوانات کم هوش هستند اما تحقیقات مختلف نشان داده است که گوسفندان از قابلیتهایی همچون به خاطر سپردن چهره دیگر موجودات برای مدتی طولانی برخوردارند.
پیاز بویایی
گوسفندان به مانند بسیاری از پستانداران از حس بویایی بهتری نسبت به انسانها بهره مند هستند. این قسمت از مغز مسئول انتقال اطلاعات حسی از بینی به بقیه مغز است. با وجود کوچکتر بودن مغز گوسفند اندازه پیاز بویایی گوسفند دو تا سه برابر اندازه پیاز بویایی انسان است. این نشان دهنده اهمیت وجود چنین ویژگی برای بقای گوسفندان است. حس بویایی علاوه بر کمک به درک محیط اطراف و دوری از خطر، نقش مهمی نیز در برقرار پیوند میان میش و بره دارد.
کیاسمای بینایی
کیاسم بینایی یا چلیپای بینایی یک ساختار متقاطع شکل است که در مرکز قسمت زیرین مغز قرار داشته و جایی است که فیبرهای عصبی بینایی از هر چشم تا حدی به مجرای نوری مربوطه در سمت دیگر مغز دسترسی دارند. وجود چنین قسمتی در مغز گوسفندان به آنها میدان دید بسیاری وسیعی میدهد که برای فرار از حیوانات شکارچی مفید است.
نتیجه گیری:
در نهایت همانطور که خواندید، گوسفندان واقعا حیوانات باهوشی هستند. آنها رفتار خاصی دارند و شخصیتهای مختلف را برای مدت زمان طولانی به یاد میآورند. شاید همین هوش گوسفند سبب شده است که کار نگهداری از آنها به عنوان یک حیوان اهلی آرام، راحت باشد.
در این سایت ببینید: نحوه تمیز کردن دامداری