9 راه آسان و کاربردی جهت مهیاسازی شرایط نگهداری از بز ها در فصول سرد سال
به عنوان یک دامدار، اولین زمستانی که با تلاش فراوان بالاخره توانسته بودم، چند راس بز و گوسفند برای نگهداری و پرورش تهیه کنم را به خوبی به خاطر دارم. در آن سالها از آنجایی که نه تجربه و نه دانش کافی در مورد شیوه اصولی نگهداری بز ها به خصوص در فصول سرد سال را نداشتم، مدام با چالش های مختلفی درگیر می شدم.
در آن زمان، هنگامی که هوا کم کم سرد می شد، تنها کاری که برای محافظت از دام های خود انجام دادم، ریختن مقدار زیادی کاه بر روی محل نگهداری این حیوانات بود.
بعد از گذشت چند روز از شروع فصل سرما، صبح یک روز سرد به مانند روزهای دیگر برای رسیدگی به بزها و گوسفندان فعالیت روزمره خود را شروع کردم اما هنگام باز کردن درب جایگاه نگهداری دام ها با صحنهای عجیب رو به رو شدم. لرزیدن شدید بدن بز ها و گوسفندان مرا شوکه کرده بود. در آن روز فراموش نشدنی سرما به حدی بود که حتی این حیوانات توانایی خوردن آب هم را نداشتن و مجبور شدم، از آب گرم برای مصرف بزها و گوسفندان خود استفاده کنم. بعد از گرم کردن آب، کم کم این دام ها شروع به نوشیدن کردند. خوردن آب گرم باعث شد که لرزش بدن بز ها و گوسفندان هم کم شود.
شاید دیدن چنین اتفاقی برای دامداران، به خصوص افرادی که به صورت سنتی و غیراصولی در این شغل فعالیت می کنند، امری عادی باشد اما باید بدانید که در صورت مهیا نکردن شرایط مناسب برای نگهداری از بز ها در فصول سرد به شدت با کاهش نرخ بازدهی مواجه خواهید شد.
این تجربه به من نشان داد که بسیاری از نژادها بز در فصول سرد سال به محافظت بیشتری نیاز دارند. از مهم ترین عواملی که بر نحوه نگهداری شما از بز ها در فصول سرد بسیار تاثیر گذار هستند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوع نژاد بز
- منطقه جغرافیایی
- زیر ساخت و امکانات محیط دامداری
از آنجایی که بسیاری از نژادهای بز ، مناسب نگهداری در آب و هوای گرم هستند، باید در زمان جمع آوری گله متناسب بودن اقلیم با نژاد انتخابی را حتما در نظر داشته باشید. اما با این حال در ادامه به شما دامداران نکاتی را در رابطه با چگونگی نگهداری از بز ها در فصول سرد ارائه خواهیم داد که می تواند کاربر زیادی داشته باشند.
آخرین تحولات قیمت گوسفنده زنده در کشور را اینجا ببینید.
1- بزهای خود را پروار کنید:
برای اینکه توانایی جسمانی بزها برای مقابله با سرما افزایش پیدا کند بهتره از اواسط پاییز با اضافه کردن مقدار بیشتری یونجه ، غلات و مکمل های معدنی، ارزش غذایی جیره بزها را افزایش دهید. این کار به جز افزایش بهره وری گله به افزایش تراکم چربی در بدن برای مقابله با سرما نیز کمک زیادی می کند.
همچنین در صورت مغذی تر شدن نوع مواد تشکیل دهنده جیره، سرعت رشد موی بدن بزها نیز بیشتر خواهد شد.
2- پناهگاه یا جایگاه مناسبی برای بز های خود در زمستان بسازید:
در تمام اوقات سال، گردش هوای به اندازه کافی در محل نگهداری این حیوانات باید حتما وجود داشته باشد. در فصول سرد سال عایق کاری نادرست جایگاه، منجر به تجمع گاز و رطوبت اضافی در محیط می شود و شیوع بیماری را به دنبال خواهد داشت. تعبیه کردن پنجره به تعداد کافی و سیستم گرمایشی و سرمایشی امری ضروری و حیاتی برای حفظ سلامت بزها است. این مورد را جدی بگیرید.
در ضمن با استفاده از خاک اره یا کاه خشک رطوبت بستر جایگاه را هر صبح جمع کنید.
3- از مواد معدنی استفاده کنید:
اگر فقط در تابستان از نمک و مواد معدنی در جیره استفاده می کردید، توصیه می کنیم این مواد پرخاصیت را در زمستان نیز به جیره اضافه کنید. در زمستان معمولا دامداران به دلیل افزایش نرخ علوفه و از بین رفتن پوشش گیاهی مراتع، کم تر به بحث تغذیه بز ها توجه می کنند. اگر حتی توانایی خرید علوفه مرغوب را ندارید، پیشنهاد می کنیم به استفاده از مواد معدنی آن هم به شکل پودری را بیشتر توجه کنید.
عناصری همچون مس، کبالت، ید، سلنیوم، روی و … به حفظ سلامت و رشد موی بدن بزها به شدت کمک می کنند.
4- میزان پروتئین جیره را افزایش دهید:
پروتئین یکی دیگر از مواد غذایی ضروری برای بز ها در فصول سرد سال محسوب می شوند. پروتئین به جز کمک به افزایش سرعت رشد مو و کرک، منجر به بالا بردن توانایی جسمانی بزها برای مقابله با سرما می شود.
با افزودن یونجه و غلات به جیره مصرفی بزها این پروتئین تا حدکافی تامین می شود. البته توجه داشته باشید که بزهای ماده به دلیل تولید شیر به پروتئین و کلسیم بیشتری نیاز دارند.
از طریق مشورت با یک متخصص جیره نویس حرفهای می توانید با هزنیهی مناسبی نیازهای غذایی گله خود را به خوبی تامین کنید.
با بهترین روش پرورش بز در این مطلب آشنا شوید.
5- محافظت از بزها در برابر جریان باد قوی:
به جای عایق کاری کل جایگاه، بر روی پوشاندن سوراخ هایی که احتمالا در محل نگهداری بزها وجود دارد، تمرکز کنید. مثلا اگر در منطقه شما جریان باد از شمال غالبا شدت بیشتری دارد، می توانید با قرار دادن یک ورقه فلزی یا تخته این بخش را تقویت کنید. البته بازگذاشتن پنجره ها در بخش های دیگر برای خروج بخار و رطوبت را نباید فراموش کرد.
6- منطقه مناسبی از لحاظ آب و هوایی برای ساخت جایگاه انتخاب کنید:
به دلیل اینکه ساخت یک جایگاه خوب و استاندارد بسیار هزنیه بر می باشد، بهتره اگر سرمایه کافی در اختیار ندارید، به سراغ مناطقی با شرایط آب و هوایی مناسب تر بروید. خیلی از افراد در ابتدای کار با صرف هزنیه هنگفت اقدام به خرید بز برای جمع آوری گله می کنند اما هنگامی که قصد دارند یک ساختمان خوب و علوفه مورد نیاز را تهیه کنند ، با مشکل کمبود نقدینگی مواجه می شوند. بر قراری یک تعادل بین سرمایه و وسعت کسب و کار برای پیشرفت در آینده بسیار حائز اهمیت است.
7- به دما و میزان مصرف آب توسط بزها اهمیت دهید:
در زمستان برخلاف تصور ممکن است بزها به آب بیشتری نسبت به پاییز نیاز داشته باشند. در این فصل در فضای آزاد به دلیل اینکه غالبا بزها زیر نور آفتاب قرار می گیرند، معمولا دچار کم آبی بیشتر نیز خواهند شد. علاوه بر این خوردن یونجه خشک و خوراک پلت شده، نسبت به گیاهان تازه و سبز، حاوی آب کمتری هستند.
با آب گرم کردن تا درجه حرارتی مناسب ومی توانید از بابت خوردن کافی این ماده مهم توسط بزها اطمینان پیدا کنید. به جز گرم کردن می توانید از سطل های تیره رنگ استفاده کنید و آنها را در زیر نور خورشید قرار دهید.
8- فضا قرارگیری بز ها در هنگام شب را محدود کنید:
گرم نگه داشتن یک فضای بزرگ اصلا مقرون به صرفه نیست، توصیه می کنیم با محدود کردن محیط نگهداری در شب، هم پول کمتری بابت صرف انرژی و سوخت پرداخت کنید و هم دمای بدن بزها را در حد نرمالی نگه دارید.
در سایت بازار گوسفند بخوانید: نحوه خرید مرغ و خروس زنده به ارزان ترین قیمت در تهران
9- از وسایل گرمایشی استاندار استفاده کنید:
خوشبختانه در بازار بخارهای صنعتی مناسبی برای گرم نگهداشتن محیط دامداری وجود دارد. با خرید این قبیل وسایل گرمایشی استاندارد علاوه بر به خوبی گرم نگهداشتن محیط، از وقوع خطراتی همچون آتش سوزی نیز می توانید جلوگیری کنید.
اگر دوست دارید با نحوه مراقبت از گوسفندان در زمستان نیز آشنا شوید، بر روی این لینک کلیک کنید.
دامداری دیگه صرفه اقتصادی ندارد
اگه همینجوری پیش بره دیگه باید با گوشت گرم خداحافظی کنیم
متاسفانه به دلیل گرانی نهادههای دامی و عدم متناسب سازی قیمت دام، وقوع چنین اتفاقی پیش بینی میشه.