در این مطلب به طور کامل به نحوه اصولی و صحیح چگونگی زایمان میش ها خواهیم پرداخت، در ادامه با ما همراه باشید.
جلوگیری از مرگ بره های تازه متولد شده
تعیین عوامل و پیدا کردن روش هایی جهت رفع مشکل سقط جنین و زایمان هر چه بهتر میش ها در شغل دامپروری از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
پرورش گوسفند با روش های مختلف در بسیاری از مناطق به منظور تولید پشم، گوشت و محصولات لبنی صورت می گیرید. اصولا اهداف دامداران جهت نگهداری گوسفند به دو دسته تقسیم می شود. اول پرواربندی بره جهت تولید گوشت در مدت زمانی کوتاه و دوم تولید شیر و محصولات لبنی. در دسته دوم به دلیل اینکه اغلب دامداران مجبور به نگهداری از گوسفندان در تمام طول سال می باشند بخش مهمی از سود این روش به بره زایی مربوط می شود.
برای یک دامدار یکی از بهترین زمان ها در طول کار خود هنگام متولد شدن بره هایی است که مدت ها برای به دنیا آمدن آنها تلاش و هزینه زیادی را صرف کرده است. هیچ چیز برای او بدتر از دست دادن این بره های تازه متولد شده نیست. از این رو برای کاهش این اتفاق در گله ها بهتر است نکاتی را در نظر گرفت . باید توجه داشت که تنها به دنیا آمدن نوزاد ( بره ) مهم نیست بلکه سالم بودن بره و دوام آوردن برای زنده مانده نیز شرطی اساسی در این فرایند می باشد. به وجود آمدن هرگونه اختلال در این فرایند سبب کاهش سود و واردن آمدن خسارت اقتصادی به گله داران می شود.
در این مطلب به ذکر برخی نکات مهم در مورد زایمان میش می پردازیم:
تولد بره یک موفقیت مالی بسیار مطلوب برای دامداران محسوب میشود اما این در حالی است که بیشترین درصد مرگ و میر در گوسفندان کمی بعد از تولد آنها رخ می دهد.
سه علت اصلی مرگ بره ها در طول زمان عبارتند از:
- مشکل در روند زایمان میش
- گرسنگی
- هیپوترمی
کمک به زایمان میش ها
عوامل سقط بره (مرده زایی گوسفند آبستن)
- عامل عفونی مانند بیماری بروسلوز، انگل ها و عفونت رحم
- عوامل غیر عفونی مانند مشکلات هورمونی، ناتوان بودن رحم در حمل و نگهداری از جنین یا چند قلو باردار بودن میش ، مسمومیت غذایی، مصرف آب یخ توسط میش ها، کمبود انرژی در جیره، عدم رسیدگی درست به میش در دوران بارداری، آلودگی باکتریایی و ویروسی، در معرض هوای سرد قرار دادن میش، ایجاد جراحت در اثر وارد آمدن ضربه ناگهانی و شدید به دام، کمبود مواد معدنی و مصرف نان خشک و کپک زده ،واکسیناسیون میش در دو هفته آخر آبستنی و مسمومیت غذایی می باشند.
دلایل عفونی که سبب سقط بره های گوسفندان می شود بیشتر در دوماه آخر آبستنی میش رخ می دهد.
بنابراین رعایت اصول مناسب دامپروری و اجرا و تمرین صحیح شیوه های مدیریتی گله در زمان تولید مثل گوسفندان عملی ضروری می باشد.
البته میزان سقط جنین در گوسفندان به عوامل ژنتیکی و نژادی نیز تا حدودی مربوط می شود.
در دام های آبستن به دلیل محتمل شدن سقط شدن جنین توصیه می شود از واکسن تب مالت استفاده نشود.
سم چینی و انجام برنامه صحیح واکسیانسیون نیز برای جلوگیری از سقط بره ها بسیار موثر است.
مرگ بره در اثر گرسنگی و ضعف
همانطور که اشاره شد یکی از مهم ترین علل مرگ بره ها ناشی از گرسنگی است. این گرسنگی بین 1 تا 3 روز پس از تولد اتفاق می افتد. این گونه مرگ ناگهانی بره در اثر ضعف شدید و بروز بیماری هایی مثل ورم پستان و تورم رحم بیشتر رخ میدهد.
مرگ بره در اثر شرایط نامساعد جوی
در مجتمع های دامپروری که امکانات و نظارت لازم در آنها وجود ندارد، تلفات بره در اثر سرما در روز اول تولد بسیار شایع است. شرایط بد آب و هوایی مثل وقوع طوفان ، دمای پایین و … باعث می شود که این حیوانات به نسبت ضعیف تحمل خودشان را از دست بدهند. معمولا برای میش هایی که زایش چندقلویی داشته اند ، چنانچه که به بره ها رسیدگی کافی به عمل نیاید، ممکن است مرگ دسته جمعی بره ها اتفاق بیافتد. بره ای که تازه از رحم مادر بیرون می آید باید سریعا با یک حوله تمیز بدنش خشک و گرم شود.
سقط جنین گوسفند و تلفات بره بر اثر بیماری
در اکثر مواقع پیشگیری از مرگ بره هایی که به خاطر مبتلا شدن به بیماری تلف یا سقط میشوند باید قبل از زایش انجام شود. معمولا 8 هفته پیش از زایش ، میش ها باید با خوراک مناسبی تغذیه شوند. میزان پروتئین موجود در جیره مصرفی میبایست در این بازهی زمانی بیشتر شود. تولید آغوز باکیفیت و به اندازه توسط میش یکی از مهم ترین نتایج همین رویکرد است.
سقط جنین انزوتیک در گوسفند
زایش بره در فضای باز و آلوده ممکن است گوسفندان را با نوعی باکتری به نام کلامیدیا درگیر کند. این عامل سقط باعث تلفات قابل توجهی از بره ها در سراسر دنیا شده و یکی از دلایل اصلی زیان های اقتصادی در صنعت دامپروری شناخته میشود.
به طور کلی این نوع باکتری عوارض دیگری به غیر از سقط در میش ها ایجاد نمیکند و تشیخص آن نیز دشوار است.
ایجاد عفونت، تورم و التهاب از مهم ترین علائم این بیماری است.
میش هایی که دچار چنین سقطی شده باشند، محیط را باکتری های موجود در ترشحات واژن خود آلوده میکنند و باعث انتقال عامل بیماری خواهند شد. با مشورت دامپزشک چنین میش های آلودهای باید معدوم شوند.
برای کنترل و پیگشیری از سقط جنین آنزوتیک توصیه میشود با انجام آزمایش خون، وضیعت گله خود را مدام بررسی کنید. در صورت شیوع نیز اولین هدف باید جلوگیری از گسترش بیماری باشد. اگر قادر به گرفتن آزمایشات مداوم از گله خود نیستند، باید هر میش که بره مرده یا ضعیف به دنیا آورد را از گله جدا کرده و پس از انجام معاینات کافی، آن را برای نشانه گذاری کنید.
واکسیناسیون و استفاده از اکسی تتراسایکلین برای پیشگیری و درمان این نوع عفونت کاربرد دارند. (البته با نظر دامپزشک)
تاثیرات منفی مرگ و میر و تلفات بره ها در سودآوری گله
همانطور که در ابتدای مقاله نیز اشاره کردیم، تلفات بره تاثیر زیادی بر سودآوری گله و روحیه دامدار دارد. میزان مرگ و میر بسته به شرایط گله، دامداری و خود دامپروری میتواند متغییر باشد و با اینکه همواره به دنبال کاهش نرخ آن هستیم، اما به هر دلیل ممکن است این تلفات به وجود بیاید. اگر پس از طی یک دوره آبستنی جنین یا بره تازه متولد شده تلف شود، تمام هزنیه و انرژی دامدار به هدر خواهد رفت و این ممکن است در طولانی مدت به ورشکستگی کلی منجر شود.
برخی از عوامل به شدت بر میزان مرگ و میر بره ها از قبل از تولد تا حتی چند ماه پس از زایش تاثیر گذار هستند. برخی از این عواملی عبارتند از:
وزن بره هنگام تولد، وضعیت میش در زایمان آبستنی و زایش، کیفیت و کمیت آغوز مصرفی، بهداشت گله، ژنتیک، بد مادری، کیفیت محل نگهداری.
نحوه کمک به زایمان میش
توضیحات کامل در خصوص نگهداری از میش های آبستن را در ادامه بخوانید.
مراقبت و بازید مکرر میش ها در فصل تولید مثل آنها
با مراجعه زیاد به طویله نگهداری میش ها و کمک به موقع به آنها می توان تلفات ناشی از زایمان سخت را کاهش داد. وضعیت میش های باردار باید در هفته های آخر بارداری، هر روز چند بار بررسی شوند.
میش هایی که زایمان نزدیکی دارند بی قرار هستند و اغلب یک گوشه را در امتداد دیوار محل نگهداری گوسفندان برای خود انتخاب میکنند. از این رو بهتر است که طویله آنها خشک بوده و دمای محیط نیز متعادل، به سمت گرمی بیشتر باشد.
از نشانه های سخت زایی می توان به پشم آغشته شده به خون اشاره کرد. انتهای باریک شده بند ناف نمایان گر مرگ نوزاد قبل از زایش است.
کمک به میش در هنگام سخت زایی با توجه به نوع خروج بره متفاوت است. باید دامدار میش هایی که سابقه سخت زایی را دارند درچند روز مانده به زایمان در محیطی نگهداری نماید که به صورت شبانه روزی بتواند شرایط این حیوان را کنترل کند. استفاده از دستکش و مواد ضدعفونی در هنگام کمک به زایمان برای جلوگیری از عفونت رحم توصیه می شود.
عموما 36 ساعت اول بعد از تولد بره بسیار بحرانی تلقی میگردد. باید برای عبور از مرحله بحرانی شرایط از قبیل مناسب بودن وزن بره نوزاد، شرایط بدنی خوب میش و تجمع آغوز به مقدار کافی در مادر وجود داشته باشد.
عمل به نکات و موارد بهداشتی در همه مراحل پرورش و نگهداری از میش ها از جمله هنگام زایمان از با اهمیت ترین مواردی است که متاسفانه افرادی که به صورت سنتی تری دامپروری را دنبال می کنند، این مسئله را به فراموشی سپرده اند. کسانی که در هنگام سخت زایی قصد کمک به میش را دارند باید حتما از دستکش های بلند یک بار مصرف استفاده نمایند. بهتر است از فرد دیگری که میش را نگه داشته است بخواهید دنبه گوسفند را بالا نگه دارد. در همین هنگام باید فرج دام توسط محلول ضدعفونی کننده رقیقی، شست و شو داده شود. همچنین از ژل مامایی برای آغشته نمودن دستکش های خود استفاده نمایید.
زایمان دیررس میش باردار
با توجه به نیازهای فزاینده میش به انرژی و مواد مغذی در هنگام حاملگی در صورت بروز این مورد (با مشورت دامپزشک) توصیه میشود که برای حفظ مطلوب شرایط بدنی جیره میش را افزایش دهید.
علائم زایمان گوسفندان
ده روز پیش از زایش، بافت پستان شروع به پر شدن کرده و پستانها با پرشدن آغوز متورم خواهند شد و تورم پیشرونده فرج از حدودا 10 روز پیش از زایش شروع میشود. دمای بدن در 48 ساعت قبل از زایش تقریبا 0.5 درجه سانتی گراد کاهش مییابد و با کاهش پروژسترون خون همراه است. به طور عملی در میش های انتظار زایمان دمای رکتوم میتواند دو بار در روز کنترل شود و هنگامی که تا زیر 39.2 درجه سانتی گراد پایین بیاید، اکثر میش ها طی 48 ساعت آینده زایش خواهند کرد.
در چند ساعت آخر قبل از زایش میش ها مصرف غذا را متوقف میکنند و از بقیه گله ها جدا میشوند اگر از نزدیک مشاهده شود ممکن است میش سر خود را بالا ببرد و لب های خود را گاه به همراه انقباضات دوره ای رحم بچرخاند. با بیشتر شدن و شدت گرفتن انقباضات می توان زور زدن را در میش مشاهده کرد.در ضمن به طور کلی حداکثر زمانی که میش مشغول زایمان باید باشد نباید از نیم ساعت تجاوز کند.
- با روش های اصولی تغذیه گوسفندان شیری و داشتی آشنا شوید.
خلاصهی برخی از نشانه های نزدیکی زمان زایمان در میش ها:
گوشه گیری میش، لگد زدن، دراز کشیدن ناگهانی از مهم ترین علائم زایمان در گوسفندان محسوب می شود.
اولین 24 ساعت تا 48 ساعت پس از تولد زمانی بحرانی و مهم برای میش و بره هایش محسوب میشود. در این مدت پیوند بین آنها اتفاق می افتد. بند ناف در دام باید با ید 7 درصد که به محلولی ضدعفونی کننده است، تمیز شود این کار علاوه بر ضدعفونی باعث خشک شدن ناف نیز میشود.
دوره بارداری میش ها حدود 150 روز میباشد که ممکن است مقداری کم تری و یا بیش تر از این زمان نیز بر حسب متغیر های مختلف تغییر باشد.
اطمینان حاصل کنید که بره ها از مقدار کافی آغوز مصرف کنند. آغوز شیر سرشار از پروتئین است که توسط میش پس از تولد، تولید میشود. این ماده برای تغذیه گوسفند دارای ارزش غذایی مهمی است، آغوز حاوی آنتی بادی های اساسی است که باعث تقویت سیستم دفاعی بدن گوسفند در برابر بیماری ها می شود و انرژی لازم برای گرم نگهداشتن بره را فراهم میکند. بره های تازه متولد شده به دلیل ذخیره انرژی نسبتا کم و سطح بزرگ بدنشان نسبت به وزنی که دارند در معرض هیپوترمی قرار دارند.
هیپوترمی بره چیست؟
هیپوترمی مشکلی است که در اثر سردشدن هوا و پایین آمدن درجه بدن گوسفندان و همچین ضعف جسمانی به وجود آید و بر سلامت آنان تاثیر می گذارد. گوسفندانی که دچار این مشکل هستند بدنی لاغر و ضعیفی دارند. یکی از شایع ترین علل سقط بره به شمار می رود. این عارضه هنگامی اتقاق می افتد که دمای بدن بره های خیلی کم شده و این حیوانات در اثر این کاهش دما دچار مرگ ناگهانی شوند.
- برای کسب اطلاع از آخرین تغییرات قیمت گوسفند زنده کلیک نمایید.
آغوز
اگر قصد ذخیره نمودن آغوز را دارید سعی کنید این ذخیره سازی از میش های بالغ تر و سن بالاتر به دلیل داشتن آنتی بادی بیشتر استفاده نمایید. پس از مدتی که قصد دارید برای تغذیه بره ها از علوفه استفاده کنید حتما جیره ای را برای بره های خود در نظر بگیرید که مجموعه ای کامل از انواع ویتامین ها و مواد معدنی را دارا باشد.
بره ها باید ظرف 30 تا 60 دقیقه پس از تولد آغوز کافی دریافت کنند.
درباره اینکه کلا آغوز چیست و چطور باید برای برهها استفاده شود در یک مقاله جداگانه توضیحات کامل تری را ارائه کردهایم. پیشنهاد میکنیم از این مطلب حتما بازدید نمایید.
علاوه بر رعایت نکات ذکر شده باید در مورد نحوه نگهداری و تغذیه میش ها از قبل از جفت گیری و بارداری آنها مراقبت های ویژه و تغذیه مطلوبی را برایشان در نظر گرفته باشید. برای مثال کمبود موادی مانند سلنیوم و ویتامین E می تواند سبب به وجود آمدن مریضی ها و ضعیف شدن این حیوانات شود.
حتما برنامه واکسیناسیون برای میش ها و بره ها را طبق زمان مناسب هر واکسن انجام دهید.
برای اینکار حتما با دکتر دامپزشک مشورت کنید.
میش آبستن را در اواخر دوره بارداری، حتما در اتاق ویژه ای نگهداری کنید این فضا باید تمیز باشد و از نور و تهویه خوبی برخوردار باشد.
حتما سعی کنید میش را مجبور به جا شدن برای فواصل طولانی نکنید و نباید آنها را با دست حمل کنید.
نیازهای غذایی میش ها در اواخر دوره بارداری به دلیل رشد سریع تر جنین و بافت های پستان دو برابر می شود.
سعی کنید برای میش های گله خود که آبستن هستند شرایطی راحت فراهم آورید، زیرا عواملی مانند هجوم دام برای غذا خوردن در مکانی تنگ، فرار و پرش ناگهانی از جایگاه و … نیز می تواند موجب سقط جنین در گوسفندان شود.
حتما در هنگام زایمان میش ابزار و لوازم حفاظتی مانند دستکش، مایع ضدعفونی کننده و لباس مخصوص به همراه داشته باشید.
توجه داشته باشید که اگر سقط بره برای میش بارداری اتفاق افتاد باید این دام را از گله جدا کرده و محیط زایشگاه را به صورت مناسب ضدعفونی و تمیز نمایید. این کار سبب می شود که اگر میش به بیماری خاصی مبتلا شده باشد از روند شیوع آن در گله جلوگیری به عمل آید.
سعی کنید تمام میش های گله آبستن شوند چون به هر حال با وجود قیمت بالای نگهداری و جیره غذایی در صورتی که این اتفاق در طول سال نیافتد می تواند شما را دچار مشکلات مالی کند.
تغذیه میش چگونه باید باشد؟
شناخت روش های اصولی و مواد مغذی لازم برای تغذیه میش امری بسیار ضروری در دامداری هایی است که هدفشان از نگهداری گوسفند بره زایی و تولید محصولات لبنی است. امروز با توجه به پیشرفت علم روش های بهینه جهت این کار به وجود آمده است که علاوه بر صرفه جویی منابع ، بهره وری میش ها را نیز افزایش میدهد. مهم ترین نکته ای که در روش های جدید تغذیه ای به وجود آمده است به این موضوع اشاره می کند که باید برای هر گله با توجه به خصوصیاتی که دارد یک جیره مناسب تهیه شود.
از آنجایی که تمام گله ها و حتی میش های هر گله ویژگی های تماما یکسانی را ندارند توصیه می شود با مشورت افراد متخصص در این حوزه برنامه ی غذایی منعطف و مغذی را برای میش های خود تهیه کنید .
از دیگر نکات ضروری که باید برای تغذیه میش ها در نظر گرفت می توان به موارد زیر کرد:
- طرز نگهداری علوفه دامی باید به گونه باشد که هیچگونه کپک زدگی در این محصولات به وجود نیاید.
- سعی کنید قبل از بازگشت گوسفندان از صحرا، آغل آنها را از علوفه پر کنید. این کار سبب جلوگیری از ازدحام و واردن آمدن ضربه فیزیکی به میش آبستن خواهد شد.
- راه های نفوذی حیواناتی مانند پرنده و گربه ها را به انبار علوفه را مسدود نمایید. مدفوع چنین حیواناتی باعث آلوده شدن علوفه های مصرفی خواهد شد.
- در دوران آبستنی نمی توان به یکباره نمک را در جیره غذایی میش ها در دو هفته آخر آبستنی وارد کرد چون باعث سقط جنین می شود.
- اگر میش شما در زمانی که گله در مرتع بود، قصد زایش را داشت حتما بستری را با کاه جهت جلوگیری از نفوذ باد و سرما برای این حیوان ایجاد کنید.
- در چند هفته آخر آبستنی تامین پروتئین کافی برای میش ها بسیار با اهمیت می باشد. در کل چنانچه که میش در این اواخر آبستنی به حد کافی مواد مغذی دریافت کند به نوعی سلامت بره و میش تضمین خواهد شد و همچنین آغوز کافی برای بره ها بدست می آید.
تغذیه میش درحالت نگهداری وخشکی
به صورت معمول میش ها پس از طی فصل مربوط به جفتگیری تا حدود یک سوم انتهای آبستنی در حالت نگهداری تغذیه می شوند و سپس می توان برای این گونه دام ها از جیره آبستنی استفاده کرد.
چگونگی تغذیه میش در زمان زایمان
همانطور که مستحضر هستید به هنگام زایمان می بایست میش ها را از سایر دام ها جدا کرده و با علوفه ای که از کیفیت مناسبی برخوردار است تغذیه شوند.
توجه ویژه به مواد معدنی مورد نیاز بدن میش از جمله کلسیم و فسفر برای تولید شیر و پیشگیری از تب شیر نیز مهم است. تغذیه میش شیرده باید به گونه نیز باشد که به رفع احتیاجات بره تازه متولد شده نیز کمک کند. میش های جوانی که اولین بار است زایمان کرده اند، به صورت جدی تری نیاز به تامین احتیاجات برای رشد دارند.
بدیهی است که مادرهای تک قلوزا و دوقلوزا به لحاظ نیاز به مواد مغذی در سطوح مختلفی قرار دارند به این دلیل که میش های چند قلوزا باید جیره بیشتری را برای جبران افت وزن در اثر شیر دادن به چند بره دریافت نمایند.
فصل زایش میشها بهتره است به گونهای تنظیم شود که با رویش پوشش گیاهی مراتع همزمان شود و زایش ها در پاییز و زمستان اتفاق نیافتد چرا که میش ها از طریق چرا کردن در مراتع، ضمن بدست آوردن شرایط بدنی مطلوب به هزنیهی تامین خوراک نیاز نخواهند داشت.
- در ادامه بخوانید : چگونگی ورود به شغل پرورش گوسفندان داشتی
به طور کلی موضوع تغذیه بره باعث موفقیت یا ضرر دامدار خواهد شد. این روزها که مخارج نگهداری بره و میش به شدت افزایش پیدا کرده اگر مدیریت تغذیه ندانید و همچنان به مانند شکل سنتی به کار پرورش گوسفند میپردازید، مطمئن باشید دیر یا زود مجبور به ترک این شغل خواهید شد. با بررسی های صورت گرفته مشخص شده که کسانی که با استفاده از جیرههای بالانس و کامل همراه با روش های عملی دامپروری میکنند با وجود افزایش هزنیهها همچنان سودآوری لازم را حتی در شرایط اقتصادی نابسامان کسب میکنند. بهره گیری از خوراک باکیفیت و نژادهای پربازده همراه با جایگاه استاندار تنها راه خلاصی دامدار از ضرر و زیان میباشد.
استفاده از کنسانتره در جیره غذایی میش
تغذیه صحیح و اصولی میش در اواخر آبستنی بسیار مهم است. این اهمیت بدین خاطر است که مقدار و نوع مواد مغذی مصرفی میش در این دوران به صورت مستقیم بر روند تولید آغوز میش، وزن تولد بره، قدرت جسمانی بره تاثیر میگذارد.
معمولا این دوران از شش تا هشت هفته قبل از زایمان در نظر گرفته میشود که در طی آن تقریباً 80 درصد رشد جنین اتفاق میافتد.
تغذیه کافی برای میش در این دوران کمی دشوار میشود، زیرا رشد سریع جنین پتانسیل مصرف خوراک را در میش مادر کاهش میدهد. برای رفع این مشکل باید در یک حجم کم از خوراک مقادیر کافی مواد مغذی گنجانده شود، که این حالت جز با استفاده از کنسانتره ها مرغوب امکان پذیر نیست.
همانطور که ذکر کردیم، انرژی و پروتئین مورد نیاز میش ها، چند هفته قبل از زایمان به طور قابل توجهی افزایش می یابد. انرژی به طور معمول محدود کننده ترین عامل در رژیم غذایی میش در چند هفته آخر بارداری محسوب میشود. به همین دلیل میزان تغذیه با کنسانتره خوب برای پاسخ گویی به این نیاز بسیار افزایش مییابد.
در همین مدت (به ویژه در طول سه هفته آخر آبستنی) نیاز به پروتئین نیز تغییر میکند. این نیاز برای رشد غدد پستانی و تولید آغوز بسیار کاربرد دارد.
به همین خاطر باید برای حفظ سلامتی میش و بره طبق یک فرمول مشخص (فرمولی که از سمت جیره نویس باید تعیین شود)، سطح مناسبی از کنسانتره باید در جیره مصرفی گوسفندان قرار بگیرد.
توجه: قبل از تهیه کنسانتره حتما کیفیت و مناسب بودن این محصول را به خوبی بسنجید. مطمئن شوید که این ماده حاوی تمامی مواد مغذی مورد نیاز میش ها مثل کنجاله سویا، غلات مانند جو یا ذرت و … باشد.
ارتباط سن میش با توانایی زایش آن
با افزایش سن میش تعداد و کیفیت بره های از شر گرفته نیز افزایش مییابد و انتظار میرود میش های بالغ مادران بهتری باشند زیرا از تلفات بره هایی که غرایز مادری ضعیفی را نشان داده اند زنده مانده اند همچنین میش های مسن تمایل به تخمک گذاری بیشتری دارند. اوج میزان تخمک گذاری بین سه تا شش سالگی است و بعد از آن کاهش مییابد.
نحوه مراقبت از بره هایی که مورد قبول مادر واقع نمی شوند.
اگر چه اتاق زایش، به امر قبول بره توسط مادر کمک می کند، اما گاهی میش از شیر دادن به بره خودداری می نماید . عدم قبول بره توسط مادر ممکن است به بدی تغذیه در دوران آبستنی ، ورم پستان و کمی میزان شیر میش بستگی داشته باشد. به هر حال ممکن است مالیدن ترشحات پوست بدن بره به اطراف بینی مادر و یا مالیدن شیر میش به اطراف ناحيه عجانی و ران بره توسط مادر کمک کند. گاهی هم که هیچ یک از موارد فوق در قبول بره توسط مادر اثر نداشته باشد می توان مادر و بره را در آغل کوچکی کنار هم قرار داد تا پس از مدتی، میش به بوی بره خود عادت کند.
در مواردی که سرپستانک میش، ترك دار یا زخم می باشد و یا بعلل دیگر پستانک دردناک است باید در معالجه پستان و یا سر پستانک ها تسریع کرد تا پس از رفع علت، میش بره را قبول ممکن است میش بره خود را قبول کرده باشد اما در موقع شیردادن آنرا از خود دور کند.
در این گونه موارد باید میش را در موقع شیردادن ثابت نگه داشت و یا آنرا مقابل آخور بست تا بره بتواند شیر بخورد. در هر صورت باید با ملایمت و تکرار رفته رفته میش را به بره خود عادت داد و در این شرایط لااقل بره را در روز 3 یا 4 مرتبه در زیر میش قرار داد تا شیر بخورد. با این ترتیب معمولا پس از 4 یا 5 روز میش به بره خود عادت می کند و او را می پذیرد.
گاهی هم اتفاق می افتد که میش یکی از بره های دوقلو را قبول می کند و دیگری را نمی پذیرد و در این شرایط باید تغذیه هر دو بره را هم زمان نمود تا میش فرصت پس زدن بره دیگری را پیدا نکند به هرصورت چنانچه هیچیک از موارد فوق مؤثر واقع نگرديد بره را به روش دستی باید تغذيه نمود.
مراقبت از بره های بی مادر
گاهی در هر دوره زایش، تعدادی از میش ها تلف می شوند و بره های آنها بی مادر و بی شیر میمانند. گله داران با تجربه، یا از میش هائی که بره خود را در همین دوره از دست داده اند استفاده میکنند و یا اینکه میش های تازه زای پرشیر را وادار به قبول دو بره می نمایند. همچنین ممکن است تعدادی از میش ها دو قلو بزایند و شیر کافی برای هر دو بره خود نداشته باشند و یا بعضی از میش ها خود بخود کم شیر باشند و نتوانند بره خود را سیر کنند و یا بعللی پستان آنها معیوب و بیمار باشد و نتوانند بره خود را شیر بدهند. در تمام موارد فوق باید بره بی شیر و یا بی مادر را به کمک میش های دیگر تغذیه کرد.
بدیهی است میش ها به سختی ممکن است بره دیگری غیر از بره خودشان را قبول کنند و بنابراین در این قبیل موارد هم باید بره را مثلا در موقع شب در زیر میش قرار دهند تا رفته رفته به آن عادت کند و آنرا قبول نماید. گاهی دربین بعضی گله دارها مرسوم است که مثلا پوست بره ای را که مرده است روی بره دیگری کشیده و آنرا شبانه بعوض بره اصلی، زیر میش رها می کنند تا میش با احساس همان بو و رنگ و وضعیت بره اولیه، تصور کند که بره خودش می باشد و انرا بپذیرد . ولی باید دانست که این قبیل اقدامات مخالف اصول بهداشتی می باشد و گاهی ممکن است باعت سرایت و انتشار بیماری واگیر در گله شود.
به هر صورت شیردادن بره های بی مادر به دو صورت انجام می گیرد:
- شیر دادن بره با کمک میش های دیگر: دامدار اینگونه میش ها را با دست نگاه می دارد و اجازه می دهد بره مستقیما از پستان میش، شیر بنوشد. معمولا بره ها در مدت کوتاهی (حدودا سه تا پنج دقیقه) قادر هستند از پسمان پرشیر، احتياجات خود را برای یک وعده غذا، برآورده سازند.
- در صورتی که پیدا کردن مادر، برای بره غیر ممکن شود بهتر است که با شیر دادن دستی بره را تغذیه نمود.
تغذیه بره های تازه متولد شده
مقابله با کمبود انواع ویتامین ها، پروتئین، مس، کلسیم، سلنیوم، ید در جیره غذایی گوسفند برای جلوگیری از سقط بره ها را جدی بگیرد. برخی از بره های تازه متولد شده به دلیل اینکه زود تر از موعد به دنیا آمده اند اغلب به دلیل نارس بودن ریه قادر به تنفس نیستند. این امر یکی از عوامل مرگ و میر در گوسفندان به حساب می آید.
حتما به بره های تازه متولد شده شر آغور بخورانید چون مصرف این شیر ایمنی بدنی و سلامت بره چند روزه را در آینده تا حدود بسیار زیادی تضمین می کند.
به بره های تازه متولد شده ی خود بیشتر توجه کنید تا مبادا دچار مشکلاتی نشوند. زیرا به دلیل استقامت کم بدنی از میزان آسیب پذیری بالایی برخوردار هستند. ذخیره انرژی موجود در بدن این بره ها بسیار محدود است و باید این کمبود به صورت مناسب جبران شود.
شرایط جیره بره ها باید به گونه تنظیم شود که از 7 تا 8 ماهگی به وزن مناسبی حدود 42 کیلوگرم برسند تا بتوانند به بلوغ جسمی برسند و آماده جفت گیری شوند.
حتما دقت کنید که غذا میش مادر و بره از تفکیک شده باشند. نباید بره و میش از یک غذا مصرف کنند. زیرا بره تازه متولد شده هنوز دستگاه گوارش کاملی ندارد و هضم غذایی گوسفندان بالغ برای آنها امکان پذیر نیست.
اهمیت بررسی وضعیت بدنی و وزن میش قبل و بعد از زایش
وزن میش بر اساس شرایط بدنی و فصلی باید تعیین و کنترل شود. برای اینکه در موضوع نگهداری میش داشتی به سود مناسبی دست پیدا کنیم، باید مدام وضعیت اسکور بدنی این حیوانات را بررسی کنیم و در یک شرایط نرمال وزن میش را نگهداریم. رسیدن به این هدف نیز جزء با تغذیه صحیح همراه با امکاناتی از قبیل داشتن تهویه مناسب در جایگاه نگهداری بدست نمیآید.
ورم پستان میش
ورم پستان نوعی بیماری شایع در دوران شیردهی میش ها محسوب میشود. برای کاهش ابتلا دام به این مشکل باید به نوع تغذیه میش در هنگام شیردهی بیشتر دقت شود تا گوسفند دچار کاهش نرخ تولید نشود.
در صورتی که دام مبتلا به امراضی نظیر ورم پستان باشد این ورم مورد زیاد خطرناک به شمار نمی رود و تنها در صورت ادامه داشتن باید حتما بررسی شود. علت عمده ورم پستان بعد از زایمان عفونی می باشد و حتما از دامپزشک کمک بگیرید. می توانید از پمادهای مخصوص این مشکل و آب گرم جهت شستشو التهاب استفاده کنید.
مهم ترین نکات خرید میش
اگر قصد خریداری میش برای گله خود را دارید باید چندین نکته را مد نظر داشته باشید که در ادامه قصد داریم این نکات را شرح دهیم:
- از خرید میش هایی که دارای دندان های شکسته، ریخته شده و یا از هم بازنشده هستند به دلیل پیری و کم توانایی خوداری کنید.
- از خرید میش هایی که دارای نشانه هایی مانند کم اشتهایی، بی حالی، کم تحرکی، ریزش پشم و … هستند به دلیل بالا بودن احتمال بیماری خوداری نمایید.
- سعی کنید میش خود را از گله هایی که نژاد خالص هستند تهیه نمایید.
- بهتر است گوسفندان چند قلوزا و جوان را برای خرید انتخاب کنید.
- گردن میش خریداری شده نباید خیلی شل و بلند باشد.
معمولا میش هایی که پستان کور و سفتی دارند بیمار هستند و نباید وارد گله شوند.
اگر تجربه کافی را در مورد چگونگی خرید میش مناسب ندارید حتما با افراد خبره به بازار دام بروید تا بعدها دچار مشکل خاصی نشوید.
- جهت خرید گوسفند زنده کلیک کنید.
چگونگی تعیین قیمت میش
برای خرید میش، قیمت های متفاوتی وجود دارد که براساس موارد مختلفی از جمله دوقلوزایی، نژاد و … قیمت ها متغییر هستند. اما با این وجود شما برای اینکه به فرمولی مناسب برای قیمت گذاری میش دست پیدا کنید می توانید عایدی یک ساله از این دام را که شامل تولید حدود 50 لیتر شیر، یک کیلو پشم و یک بره می باشد را بدست بیاورید. این مبلغ حداقل قیمتی است که دامدار می تواند برای میش ها در نظر بگیرد.
زمان از شیر گرفتن بره ها
این مدت زمان به مسائلی مختلفی از جمله نژاد، شرایط نگهداری، نوع تغذیه بستگی دارد اما به صورت کلی زمان از شیر گرفتن بره ها از 2 ماهگی تا 6 ماهگی متغییر است.
عموما زمانی که وزن بره های نر در حدود 35 و ماده ها 30 کیلوگرم باشد زمان مناسب برای قطع شیر بره ها فرارسیده است. در هنگام از شیر گرفتن تنش و استرس در این حیوانات به وجود خواهد آمد. برای کاهش این استرس پیشنهاد می شود قطع شیر در مدت 6 روز متوالی و کم کم صورت گیرد. با کاهش میزان جیره میش ها نیز در همین مدت می توانید شیر میش را نیز کم کم خشک نمایید.
در مواقعی بسیار محدود میش، بره تازه متولد شده خود را قبول نمی کند و یا میش پس از تولد بره، می میرد در چنین مواقعی دامداران به دلیل اهیمت مصرف شیر برای بره ها، باید به فکر یک جایگزین برای شیر مادر باشند.
بن طور معمول در اوایل زندگی بره ها نمی توانند چیزی به جز شیر را هضم کنند. به مرور و با رشد هر چه بیشتر شکمبه ، بره توانایی هضم خوراک را بدست میآورد.
از شیر گرفتن زمان بسیار مهمی در مدیریت میش ها و بره ها هست. از شیر گرفتن می تواند برای بره ها و میش ها استرس زا باشد. به حداقل رساندن استرس ناشی از شیر گرفتن و کاهش تنش این تنش ها بسیار ضروری است.
همانطور که اشاره شد نمی توان بهترین زمان ممکن را برای از شیرگرفتن بره ها تعیین کرد زیرا این زمان به عوامل مختلفی از جمله امکانات دامداری، نوع نژاد، در دسترس بودن چراگاه و … بستگی خواهد داشت.
درباره فرایند از شیر گرفتن بره ها اینجا کامل تر بخوانید.
عوامل تاثیر گذار بر میزان باروری و تولید مثل گوسفندان
- شرایط آب و هوایی، بیماری ها، فشارهای محیطی ، نوع مدیریت، تغذیه و نوع نژاد دام از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر میزان باروری گوسفند می باشد.
- شما می توانید برای بهبود روند تولید مثل گله خود یکسیری نکات را مانند جلوگیری از مبتلا شدن گوسفند به انواع بیماری ها، استفاده از روش های تغذیه ای درست برای دام، فراهم آوردن تجهیزات و مکان تمیز و مناسب، قراردادن آب تمیز و شیرین برای گوسفندان، کاهش عوامل استرس زا به کار گیرید.
- گوسفند تمایل دارد بیشتر بره های خود را در فصل بهار بدنیا آورد. از این رو دامپروران گرامی باید سطح توجه و مراقبت خود را در این فصل دو چندان نمایند.
- انتخاب قوچ و میش سالم و مناسب نیز در میزان بره آوری گله بسیار موثر است. همچنین بهتر است تا قبل از جفت گیری قوچ ها و میش ها جدا از هم نگهداری شوند.
- میزان علوفه و مواد غذایی مورد استفاده میشها و قوچها را در روزهای آخر مانده به فصل جفت گیری افزایش دهید تا در این فصل گوسفندان دچار ضعف و کم شدن میل جنسی نشوند.
- یک برنامه مدونی را برای فصل جفت گیری گله خود آماده کنید.
- در یک برگه تاریخ جفت گیری، وزن میش و قوچ، سن گوسفند و … را ثبت نمایید. ثبت این آمار برای تحلیل هرچه بهتر گله در آینده به شما کمک خواهد کرد.
- در هنگام بارداری میش شرایط محیطی آرامی را برای حیوان آماده کنید.
- بعد از زایمان میش روش های مراقبتی از مادر و بره را حتما انجام دهید. بره های تازه متولد شده این حیوانات قادر هستند تنها پس از چند دقیقه از تولد راه بروند.
- دفع حشرات موذی و ضدعفونی نمودن جایگاه نگهداری میش ها، انبار نگهداری علوفه و آبشخورهای موجود در ساختمان نگهداری دام ها به صورت مداوم از تجمع آلودگی بسیار مضرر که ممکن است باعث ایجاد بیماری های عفونی در دامداری ها شو ، جلوگیری میکند.
- تنوع نژاد گله داران داشتی باید تا حد امکان کم باشد. اگرچه داشتن گله ای یکدست کاری مشکل است اما تا جایی که امکان دارد به پرورش یک نوع نژاد خاص بپردازید.
- برای تشخیص و جداسازی میش هایی که چندقلو آبستن هستند باید سونوگرافی انجام شود. اینکار به دامدار این امکان را خواهد داد که به دلیل نیاز غذایی بیشتر این گونه میش ها، ظرفیت غذایی بیشتری برای این حیوانات در نظر بگیرند و در نهایت مدیریت هزنیه بهتری صورت گیرد.
در خصوص مهم ترین نکاتی که باید در فصل جفت گیری گوسفند به آنها توجه ویژهای داشته باشید، اینجا بیشتر بخوانید.
دلایل ضدعفونی نمودن بند ناف در گوسفندان:
انجام این کار باعث درصد مبتلا شدن دام به عفونت در بدو تولد میشود. استفاده از محلول تنتورید که حاوی ید است برای این نوع ضدعفونی بسیار توصیه می شود.
پانسمان بند ناف:
اصولا زمانی که بره گوسفند متولد می شود، بند ناف آن از چند سانتی متر بالاتر از ناف قطع می گردد و سپس کم کم در طول چند روز از محل ناف این بخش جدا میشود. توجه داشته باشید که در این مدت وجود چنین مجرایی می تواند محل نفوذ انواع میکروب ها و باکتری به درون بدن بره باشد. به همین خاطر توصیه می شود که بند ناف را پانسمان کنید . روش آن به این شکل است که بعد از مرحله ضدعفونی کردن، آن را باید نخ ابریشمی تمیز ، محکم ببندید. البته بهتر که اینکار به دلیل حساسیتی که دارد توسط شخص ماهر و دامپزشک انجام شود. در ضمن ضدعفونی نمودن مدام همین پانسمان را نیز نباید فراموش کنید.
ضرورت گرسنه نمادن و تغذیه بره با شیر جایگزین چیست؟
گاهی اوقات به دلایل مختلف ممکن است میش مادر تلف شود و یا از میزان شیر کافی برای تغذیه بره برخوردار نباشد، برای حل این موضوع دامدار باید سریعا به فکر پیدا کردن جایگزین برلی تامین شیر موردنیاز بره باشد. برای این موضوع می تواند دایه پیدا کند ، چنانچه این امکان وجود نداشته باشد باید از تغذیه دستی شیر و به مرور از جیره خشک استفاده کند. یافتن راه حل مناسب برای این مشکل خیلی مهم است چون گرسنگی بیش از حد بره و بزغاله در روزهای نخستین تولد از دیگر عوامل مهم تلفات بره ها و بزغاله تلقی میگردد. همچنین می توانید از دام پزشک نیز بخواهید به شما بهترین روش ممکن را نشان دهد.
مهم ترین توصیه ها لازم برای کاهش میزان تلفات بره ها و جلوگیری از سقط جنین در گوسفندان :
همانگونه که می دانید تغذیه میش در طی شش هفته آخر آبستنی از لحاظ تولید شیر، آغوز و نیازهای جنین اهمیت بیشتری دارد، از این رو تغذیه میش با کنسانتره با کیفیت حتما باید پیگیری شود.
خشک نگهداشتن و تمیز نگهداشتن کف جایگاه و همچنین زایشگاه توصیه مهم بعدی جهت جلوگیری از سقط بره ها است.
افزایش درجه دما جایگاه در فصول سرد سال، اطمینان حاصل کردن دامدار از تولید شیر و آغوز کافی مادر برای بره، جلوگیری از ورود جانوران موذی و حیواناتی مانند سگ و گربه به انبار ذخیره سازی علوفه و کنسانتره (به دلیل انتشار آلودگی توسط این حیوانات)، جلوگیری از انتشار هر گونه عوامل استرس زا، نظارت بر روی میش ها سخت زا، پرهیز از تغییر ناگهانی جیره مصرفی میش ها برخی دیگر از پیشنهادات ما برای کاهش میزان تلفات بره در گله گوسفندان شما دامداران عزیز می باشد.
وجود آجر معدنی در آخورهای گله به صورت مداوم و عمل دقیق به برنامه ضدانگلی گوسفندان دو راه دیگر موثر برای پیشگیری از سقط بره شمارده می شوند.
قبل از مصرف و تزریق هر نوع داروی خاصی برای دام های آبستن باید تاریخ مصرف دارو چک شده و کاتالوگ همراه با دارو مطالعه شود . البته لازم به گفتن نیست که حتما این دارو ها با نظر دکتر دامپزشک برای میش های بیمار باید تهیه شود.
میش های باردار نباید در شش هفته آخر آبستنی جا به جا شوند.
چنانچه در فضای باز آخورهایی را برای دام هایتان قرار داده اید حتما قبل از خوراک دهی سطح آخور کاملا پاک شود چون احتمالا به فضولات پرندگان و سگ و گربه آلوده شده باشد. پرندگان معمولا برای پیدا کردن غذا به این آخور را سر می زنند و تحقیقات نشان داده است که عوامل عفونی که از طریق فضله موش ، پرنده، سگ و گربه به بدن میش منتقل می شود یکی از مهم ترین علل سقط بره می باشد.
نقش آب و هوا در سلامت میش ها و بره های تازه متولد شده:
پیشنهاد می شود زایمان بره در ماه هایی از سال که درجه و رطوبت هوا مطلوب تر است، انجام شود. آب و هوای مناسب این امکان را به شما می دهد که دام های خود را به جای نگهداری در فضای سربسته، در مراتع قرار دهید و از خطرات سرمای زیاد دور باشید.
درصد بره دهی گله چیست؟
این تعریف عبارت است میزان بره های متولد شده در یک فصل در مقایسه با میش های قوچ خورده گله.
چه زمانی میش های گله را می توان جایگزین کرد؟
اگرچه جایگزینی میش برای گله داران امری اختیاری محسوب می شود اما بهتر است پس از حدود شش زایمان میش را از گله های داشتی حذف نمود. این کار به میانگین عملکرد تولیدی دام های شما کمک می کند. البته حذف میش های پیر بر اساس بررسی عوامل مختلفی از جمله نژاد، وضعیت جغرافیایی، وضعیت بدنی، مبتلا بودن به بیماری های نظیر لنگش، ورم پستان و … انجام می پذیرید. البته درصد جایگزینی میش در گله های داشتی به طور میانگین باید سالیانه حدود 5 درصد بوده باشد، اگر این میزان از این درصد بیشتر باشد باید دلیلش بررسی شود. این درصد باعث می شود که ضرر کم تری را دامدار به خاطر ناکارآمدی میش های گله متحمل شود.
سونوگرافی میش آبستن
رواج سونوگرافی رویه مثبت در صنعت دامپروری است که خوشبختانه شاهد استفاده روزافزون از این روش جهت بهبود روند بره زایی در گله های دامی کشور هستیم . اساسا سونوگرافی علاوه بر تشخیص آبستنی گوسفند این امکان را به دامداران می دهد تا در صورتی که میش چند قلو آبستن باشد ،میزان رسیدگی به این میش ها را چندین برابر نماید.
اگرچه این روش به صورت صد درصد قابل اعتماد نیست اما به دامداران برای کاهش عوارض زایش بره بسیار کمک می کند.
ویژگی های یک بره خوب تازه متولد شده
شرایط خوب و مناسب بدنی میش پس از تولد بره، مناسب بودن وزن بره در هنگام تولد و تجمع آغوز کافی در مادر سه شرط اساسی برای تعیین وضعیت بره های نوزاد در سه روز بحرانی پس از زایمان محسوب میشوند. مطالعات متعددی نشان می دهد که ضعیف بودن میش و کمبود مواد مغذی در بدن این حیوانات می تواند به طور مستقیم بر میزان تلفات بره ها اثر گذار باشد.
اهمیت قرنطینه برای میش ها
در گله های داشتی بهتر است در زمانی که اکثر میش ها آبستن هستند، دام تازه ای وارد گله نشود. چنانچه این کار امکان پذیر نبود حتما گوسفندان جدید را در محوطه جداگانه به مدت یک هفته قرنطینه کنید تا احتمال انتقال آلودگی از دام های جدید به گله کاهش پیدا کند.
اثر تغذیه قبل از زایش
اگر میشهای یک گله دچار سوء تغذیه شوند، تولید شیر آنها در زمان زایش کم میشود. همچنین مهر مادری کم و شیردهی آنها آهسته میباشد. در سوء تغذیه شدید، ممکن است تولید شیر 3-4 روز بعد از زایش کاهش یابد. غیر از میشهایی که سطح تغذیه آنها در مدت شیردهی زیاد است، در بقیه گله تولید شیر ممکن است بین 10 تا 30 درصد کاهش یابد.
انتخاب بره های ماده جهت جانشین کردن میش مادر در گله های داشتی:
نظر به اینکه اغلب دامدارها تمام بره های ماده را جهت جانشین نمودن نگه می دارند لذا رغبت چندانی به شناسائی بهترین آنها نشان نمی دهند و آنچه که بیش از همه مهم می باشد مسئله سلامتی این بره ماده ها می باشد ولی به هر حال دامدارانی که علاقهمند هستند وضع گوسفندداری خود را بهبود بخشند حتی الامکان باید سعی نمایند بره هایی را جانشین سازند که از هر حيث واجد شرایط مربوط به نژادی که نگه می دارند بوده و بعلاوه دارای ظاهری سالم و رشد سریع، سرزندگی، پشت و کمر پهن، شکم جادار و دست و پا مستقیم و منظم باشند. بعضی از بره ها در این سن نشانه هائی از لنگش دارند که بیشتر ارثی است.
خلاصه از مهم ترین مواردی که در هنگام خرید میش باید مد نظر داشته باشید :
- بدن باریک ، کمر خمیده و سینه تنگ و فشرده، علامت این است که میش قدرت فربهی نداشته و بعلاوه بره های ریز و کم وزن بدنیا خواهد آورد.
- گردن میش نباید خیلی بلند و شل باشد.
- تنگ بودن مابین دو دست، سینه و شانه تنگ و باریک نشاندهنده کوچکی ریه و قلب حیوان است که از عوامل نامطلوب است.
- کپل کم عرض با تهیگاه تنگ و پاهای بلند، نشانه کوچک بودن محل رشد جنین است، بره های اینگونه میش ها کوچک بوده و تولید شیر آنان نیز کم است.
- کوتاه بودن فک پائین یا بالا که از ناهنجاری های ارثی می باشد سبب می گردد که دام نتواند خوب چرا نماید و نهایتا دچار ضعف و لاغری میگردد.
- دندانهای از هم باز شده یا شکسته و ریخته، علامت پیری میش است.
- در صورتیکه پلک چشم کمرنگ و زرد باشد که در اینحالت اغلب با بی حالی حيوان و ریزش پشم همراه است، نشان وجود انگل های داخلی یا خارجی در میش میباشد. پلک چشم دام سالم صورتی (گلی رنگ) است.
- عدم یکنواختی و یکرنگی گله، نشان می دهد که این گوسفندان از یک نژاد نیستند و از چنین گله ای نمی توان گوسفند مناسب تهیه نمود.
- مراقبت نمائید که لای پشم، روی پستان و بر روی گوش گوسفند انتخابی کنه وجود نداشته باشد. ضمنا ريختن پشم یک قسمت از بدن و کلفت شدن پوست دام علامت گری است.
- سم های بدشکل و نرم و نیز پستانهای کور و سفت از موارد نامطلوب بودن دام است.
- پستان سالم نرم و اسفنجی است، پستان میش هایی که هنوز زایمان نکرده اند. به زیر شکم چسبیده و پستان میش های شیرده بزرگ، نرم و کمی آویزان می باشد.
وزن کم بره در هنگام تولد:
مرگ و میر بره ها با وزن کم این حیوانات در هنگام زایش ارتباط زیادی دارد. شایع ترین علل پدید آمدن این مشکل به تغذیه نامناسب میش قبل از زایمان، کیفیت محل نگهداری و بیماری های میش در زمان آبستنی مربوط میشود. میشهایی که در هر بار زایش چند قلو به دنیا میآورند به احتمال زیاد برههای آنها در زمان زایش اندازه کوچکتری دارند و در معرض خطر بیشتری از لحاظ هیپوترمی شدن و تغذیه نامناسب قرار میگیرند.
وضعیت و تغذیه نامناسب میش در اواخر آبستنی باعث رشد ضعیف پستان، کم شدن کیفیت و میزان شیر نیز خواهد شد.
برای پیشگیری از این معضل با استفاده از امتیازدهی منظم به وضعیت بدنی میش، بررسی روند رژیم غذایی، سن، بیماری ها و فرایند انگل زدایی و همچنین بررسی کیفیت خوراک دریافتی میتوانید از قبل کارهای مرتبط با پیشگیری را دنبال نمایید.
به طور میانگین یک بره 4 کیلوگرمی باید 200 میلی لیتر آغوز در 2 ساعت اول زندگی و 800 میلی لیتر در 24 ساعت اولیه پس از زایش دریافت کند.
در کل داشتن برنامه ریز و مدیریت درست برای جلوگیری از سقط جنین و مرگ و میرهای ناگهانی به شما دامداران کمک می کند تا در بازار رقابتی موجود در این صنعت پرقدرت ادامه دهید.
- تهیه شده توسط سایت بازار گوسفند ( مرکز خرید دام زنده در تهران )
سلام خسته نباشید ببخشید تعدادی بره ماده برای داشت میخاستم آیا شما دارید؟؟؟ ممنون میشم راهنمایی کنید… سپاس
سلام جناب محمدی در حال حاضر بره برای کار داشتی موجود نداریم . چند وقت دیگه دوباره تماس بگیرید .
سلام شما میش هم می فروشید ؟ کدوم نژادها رو دارید ؟
سلام خدمت شما جناب واعظی در مورد خرید میش با شماره 09197124011 تماس بگیرید .