آیا می دانستید که گوسفندان یکی از گسترده ترین طیف های رنگی را در بین موجودات دارا هستند. بیشتر گوسفندانی که گاهی اوقات در رویاهای خود آنها را تصور میکنیم سفید یا سیاه هستند اما جالب است بدانید که اینها تنها رنگهایی نیستند که گوسفندان میتوانند داشته باشند.
در ادامه در این باره بیشتر توضیح خواهیم داد با ما همراه باشید.
همانطور که احتمالا مطلع هستید، یکی دیگر از خصوصیات منحصربه فرد گوسفندان ، وجود تنوع رنگی مختلف در میان آنها می باشد. طیف رنگی گوسفندان از تنوع رنگی بالایی برخوردار است، به نوعی که بسته به هر نژاد خاص شما گلههایی با رنگهای متفاوت را میتوانید ببینید. به جز رنگ غالب هر نژاد، گاهی اوقات با تلفیق های صورت گرفته بین دو نژاد مختلف گوسفندی رنگی های بدست می آید که در نژادهای اولیه دیده نمی شوند. در مورد نوع رنگ گوسفند، همه چیز به نژاد، خط خوی و ژنتیک این حیوانات بستگی دارد.
اساسا در مورد تعیین رنگ پشم گوسفند، ژنتیک نقش اصلی را برعهده دارد به طوریکه در بعضی موارد پرورش دهندگان گوسفند پس از سالها اصلاح نژاد در نهایت به گلهای یک دست و نژاد خالص قادرند دست پیدا کنند. به عنوان یک دامدار کم تجربه و تازه کار هر چه بیشتر در مورد رنگ گوسفندان بدانید، آمادگی بیشتری نیز برای ورود به دنیا پرورش گوسفندان پربازده بدست میآورید.
- در سایت بازار گوسفند بخوانید: آیا گوسفندان قادر به شناکردن هستند؟
گوسفندان چه رنگهایی میتوانند داشته باشند؟
همانگونه که اشاره شد، تنوع رنگی میان پشم این حیوانات پرسود قابل توجه است. به عنوان دامدار، اگر قصد فروش پشم گوسفند را دارید، رنگ این محصول در تعیین قیمت آن بسیار حائز اهمیت است. به عنوان مثال در مقابل صنعت مد که بیشتر خواهان خرید پشم با رنگ سفید می باشند صنایع دیگری نظیر قالیبافی ها و کسانی که محصولات سنتی می سازند بیشتر از پشم هایی با تنوع رنگی زیاد استقبال می کنند. رایجترین رنگهایی که در بین گوسفندان دیده میشود عبارتند از:
- سفید
- سیاه
- قهوهای روشن
- قهوهای تیره یا قرمز
- خاکستری
- کرم یا زرد
گوسفندان سیاه یا مشکی:
پوشش بدنی این قبیل گوسفندان نسبتا کمیاب است و غالبا نیز به صورت یکدست سیاه است. رنگ سیاه گوسفند ناشی از یک ژن مغلوب است و اگر هر دو والد این گوسفندان حامل این ژن باشند، شانس پدیدار شدن آن حدود 25 درصد است.
گوسفندانی به رنگ قرمز یا سرخ:
به جز رنگهای غالب، برخی نژادهای خاص همچون نژاد قزل افشار به رنگ سرخ یافت میشوند. در بین نژادهایی که به این رنگ هستند، در برخی برهها رنگ قرمزی ممکن است با بالارفتن سن تا حدودی تغییر پیدا کند. گوسفندان دارای پوشش رنگی قرمز جمعیت بسیار کمی دارند.
گوسفندان خاکستری یا نقرهای رنگ:
در اکثر نقاط دنیا، خاکستری رنگی جذاب و زرق و برق دار برای پشم گوسفندان محسوب میشود. نژاد رومانوف و شال دو نمونه از گوسفندان خاکستری هستند.
- در سایت بازار گوسفند بخوانید: ارتباط بین میش و بره
گوسفندان کرم رنگ یا نخودی:
در بعضی شرایط این دسته از گوسفندان را با گوسفندهای سفید رنگ در یک رده طبقه بندی میکنند. گوسفندانی که به این رنگ دیده میشوند، ممکن است با پشمی به رنگ قهوهای روشن متولد شوند که با گذشت زمان دچار تغییر رنگ خواهند شد. در ایران نژاد مغانی به این رنگ میباشد.
با انواع الگوی رنگی بدن بزها در این لینک آشنا شوید.
گوسفندان قهوهای رنگ:
رنگ رایج دیگری که گوسفند میتواند داشته باشد، رنگ قهوهای است. ترکیب قهوهای پشم گوسفند به دو دسته قهوهای روشن و تیره دسته بندی میشود. گوسفندان افشاری به عنوان نمونهای واضح از گوسفندان قهوهای رنگ شناخته میشوند.
گوسفندان سفید:
در مورد رنگ این حیوانات بسیار جالب است بدانید که اکثر گوسفندان سفید هستند. از آنجایی که یکی از عمده دلایل پرورش گوسفند، تولید پشم برای استفاده در صنایع مختلف میباشد، فعالان این صنایع بیشتر به رنگ سفید تمایل دارند. پشم نژاد گوسفندان مرینوس، کردی و بسیاری دیگر به این رنگ قابل رویت است.
وراثتی بودن رنگ پشم گوسفند:
همانطور که اشاره کردیم رنگ گوسفندان الگوهای مختلف دارد به طوریکه گوسفندان ژنهایی را در که تعیین رنگ پشم آنها دخالت دارند، به طور طبیعی از نسل قبل خود به ارث میبرند.
در بین نژادهای مختلفی از گوسفندان معمول نیست که بره های متولد شده رنگی به غیر از رنگ والدین خود داشته باشند با این حال ممکن است ترکیب ژنی بین دو نژاد مختلف اتفاق بیافتد و رنگی بره متفاوت باشد.
چگونه ژنتیک بر رنگ گوسفندان تاثیر میگذارد؟
شناسایی ژنهای غالب برای تعیین رنگ فرزندان گوسفندان بسیار مهم است. به عنوان یک قانون تجربی، حاصل جفت گیری بین یک میش سفید با یک قوچ سفید رنگ، یک بره سفید نیز خواهد شد. همچنین برای حاصل جفت گیری یک میش سفید با یک قوچ سیاه رنگ نیز همچنان یک بره با پشم سفید خواهد شد. این اتفاق بدین خاطر رخ میدهد که ژن گوسفند سیاه مغلوب است.
کمیابترین رنگ گوسفند، چه رنگی است؟
رنگ سیاه به دلیل داشتن ژن مغلوب (حدود یک بره از هر چهار بره) رنگ نادر تری بین نژادهای این حیوان است.
تغییر رنگ گوسفند
در برخی از نژادها نظیر رومانوف و سافولک رنگ پشم بره به مرور دچار تغییراتی خواهد شد. این مورد در این نژاد ها امری طبیعی محسوب میشود.
پشم با رنگ طبیعی گوسفند و کاربردهای آن
در میان نژادهای گوسفندی، برخی از نژادها به دلایل مختلف از کیفیت پشم بهتری برای استفاده در صنایع ریسندگی، بافندگی، تولید نمد و فرش برخوردار هستند. فعالان این صنایع بیشتر به دنبال تهیه پشم سفید رنگ هستند.
یکی از معیارهای تعیین کیفیت پشم خوب، سالم بودن به معنای نداشتن آلاینده های گیاهی و همچنین رنگ مناسب میباشد.
- برای خرید گوسفند زنده در تهران همین حالا از طریق این لینک اقدام کنید.